Direct naar artikelinhoud

Brussel blokkeert bijstandstoerisme buitenlandse werknemers

De Europese Commissie wil bijstandstoerisme door buitenlandse werknemers onmogelijk maken. Ze komt daarmee tegemoet aan klachten van onder meer Nederland en Duitsland die menen dat de huidige EU-wetgeving tekortschiet om onterecht gebruik en misbruik van de sociale zekerheid tegen te gaan.

Uitzendkrachten uit Polen aan het werk bij de bloemenveiling in Aalsmeer.Beeld anp

De nieuwe voorstellen die Europees Commissaris Thyssen (Sociale Zaken) vanmiddag presenteerde, moeten misbruik tegengaan zonder het vrij verkeer van werknemers te beperken. De plannen waren enkele maanden in de ijskast gezet om de Britse campagne dit voorjaar over de Brexit niet te beïnvloeden.

De Commissie stelt dat lidstaten niet verplicht zijn 'economisch inactieven' (zij die geen werk hebben of zoeken) uit een ander EU-land een uitkering of toelage te geven. Daarmee verwerkt Thyssen verschillende recente uitspraken van het Europees Hof van Justitie in de EU-wetgeving. Verder verduidelijkt Thyssen de regels voor gepensioneerden die een zonniger EU-land verkiezen boven het eigen. De zorgkosten die ze maken, komen in principe voor rekening van het thuisland.  

De Commissie benadrukt het belang van het recht dat EU-burgers hebben om in een andere lidstaat aan de slag te gaan. Het geeft de werknemer kansen, voorkomt tekorten op de arbeidsmarkt en is daarmee goed voor de economische groei, aldus de Commissie. Om dat te versterken, stelt de Commissie voor mensen met een WW-uitkering meer tijd te geven in een ander land werk te vinden. Nu was dat tot drie maanden beperkt, dat moet zes maanden worden. Voor 'grenswerkers' (die door de week elders werken) wil de Commissie de aanspraak op de sociale zekerheid beter regelen: de lidstaat waar de grenswerker de laatste twaalf maanden heeft gewerkt, draait op voor eventuele werkloosheidsuitkeringen of ziektegeld.

De lidstaat waar de grenswerker de laatste 12 maanden heeft gewerkt, draait op voor eventuele werkloosheidsuitkeringen of ziektegeld

De Commissie benadrukt dat de sociale zekerheid (soort regelingen en de bedragen) een zaak van de lidstaten is en blijft. Haar voorstellen treffen de coördinatie tussen de landen voor werknemers die in een ander land werken.

De Commissie verandert niets aan de export van kinderbijslag. Aanpassing van de hoogte van de bijslag als het kind in een goedkoper (of duurder) land woont dan de ouders, mag niet. Een dergelijke regeling was opgenomen in het ontwerpakkoord voor Groot-Brittannië als het tegen de Brexit had gestemd. Met het aangekondigde vertrek van Londen is dat akkoord echter van tafel, ook al toonden andere lidstaten (Nederland, Oostenrijk) interesse. Deze landen kunnen het wel inbrengen als de voorstellen van de Commissie besproken worden.