Leden van de witte Helmen in actie in de provincie Idlib in augustus van dit jaar
NOS Nieuws

Witte Helmen voor steun in Nederland: 'Goede mensen worden niet gehoord'

  • Nicole le Fever

    Verslaggever Binnenland

  • Nicole le Fever

    Verslaggever Binnenland

Na jaren van financiële steun heeft de Nederlandse regering de hulp aan de Syrische Witte Helmen gestopt. Tijdens een tweedaags bezoek probeert een delegatie van de hulporganisatie daar nu verandering in te brengen. Nederland maakt een fout, denkt directeur Raed Alsaleh.

Voor de oorlog handelde Raed Alsaleh in elektronica in de provincie Idlib. Farouq Habib werkte als bankier in Homs. Nu geven de twee leiding aan de Witte Helmen, de Syrische hulporganisatie van vrijwilligers die met gevaar voor eigen leven mensen probeert te redden na bombardementen. Ze hebben tienduizenden mensen gered, maar velen meer haalden ze levenloos onder het puin vandaan.

Met camera's op hun witte helmen zijn de vrijwilligers na een bombardement als eerste ter plekke en registreren wat er is gebeurd. "Daardoor zijn wij getuigen van de wreedheden van verschillende partijen. Dat is de reden om ons in diskrediet te brengen", zegt Farouq Habib. De laatste tijd gebeurt dat volgens de twee door een lastercampagne op Twitter die georganiseerd is door Rusland.

Witte Helmen: 'Goede mensen worden niet gehoord'

"Zij gebruiken niet alleen propaganda tegen ons, maar tegen iedereen die voor mensenrechten opkomt", zegt Alsaleh. "Misdadigers houden niet van getuigen. Ze willen ze het liefst elimineren". De twee Syriërs hopen dat Nederland de steun zal hervatten, maar zullen hun werk ook zonder internationale hulp voorzetten.

De twee mannen begrijpen dat veel mensen het conflict in Syrië op dit moment niet meer kunnen volgen. Het duurt te lang en er zijn teveel partijen bij betrokken. Maar de crisis is nog lang niet over, waarschuwen ze. "Er zijn veel goede mensen in Syrië maar ze worden niet gehoord. Het geluid van geweren overstemt het geluid van de meerderheid", zegt Alsaleh.

Om een einde te kunnen maken aan het conflict vragen ze Europa om hulp. Nu zijn ze daarom twee dagen in Nederland. Morgen volgt Frankrijk, en daarna Groot-Brittannië.

"Want het is geen Syrische oorlog, maar een internationaal conflict met burgers als slachtoffer", zegt Farouq Habib. "Burgers geven er niets om wie in het presidentiële paleis zit of welke partij regeert. Zij willen een gewoon leven met goed onderwijs voor hun kinderen, water en gezondheidszorg. Gewoon leven in vrede." Maar om dat te kunnen doen moeten de schuldigen eerst gestraft worden.

"Als we dezelfde oorlogsmisdadigers en schenders van mensenrechten aan de macht laten zal er geen vrede komen. Er zullen tienduizenden mensen jarenlang op zoek gaan naar wraak. Gerechtigheid is noodzakelijk." Want humanitaire hulp is voor de vele vluchtelingen nu noodzakelijk, maar minstens zo belangrijk vinden de mannen de bestraffing van de schuldigen.

Strafhof

"Het regime kan straffeloos doorgaan met hun gruwelijkheden omdat elke sanctie tegen het regime stuit op een Russisch veto in de VN-Veiligheidsraad. Wij dromen er daarom van dat de oorlogsmisdadigers op een dag voor een Internationaal Strafhof verantwoording moeten afleggen. Hier, in Den Haag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl