Palmboom-etende kevers Israël ten dode opgeschreven

kever
wikipedia

Zogeheten rode palmsnuitkevers die zich voeden met palmbomen kunnen binnenkort hun borst natmaken omdat het Israëlische bedrijf PlantArcBio een nieuw soort pesticide tegen hen heeft ontwikkeld. Het gaat om een biologisch product dat palmbomen in Israël en andere warme landen van de ondergang kan redden. Dit schrijft de Times of Israel. Het bindmiddel bestrijdt de kevers met een specifiek deel van hun eigen genetische materiaal. Het duurt nog wel even voordat het product echt op de markt komt en de kevers ten dode opgeschreven zullen zijn.

Kever bedreigt
Toen het pesticide bij de rode kevers werd aangebracht, bewees het al na een paar keer zijn effectiviteit omdat de pas geboren larven in een palmtak de dood vonden. “Het biologische insecticide dat we hebben ontwikkeld, zal palmkwekers helpen om veel beter om te gaan met dit beruchte insect,” aldus CEO Dror Shalitin van PlantArcBio. Hij zegt dat de rode palmsnuitkever een ‘belangrijke bedreiging’ vormt voor de palmindustrie in Israël en wereldwijd. Het bedrijf heeft patent op het product aangevraagd en hoopt het binnen drie jaar op de markt te brengen. Tot dat moment kunnen de kevers hun gang blijven gaan.

FAO
Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) is deze kever een van ‘s werelds meest effectieve plaagsoorten. De beesten veroorzaken momenteel een destructieve plaag bij circa veertig palmsoorten wereldwijd. De kever valt zowel palmbomen als kokospalmen aan. Mondiaal gezien worden er ongeveer honderd miljoen dadelpalmbomen geteeld. Zonder dit bestrijdingsmiddel valt de potentiële schade in de miljoenen dollars.  De FAO heeft in 2017 een nieuw actieplan goedgekeurd om de verspreiding van de kever te stoppen, die door de VN ‘een wereldwijde bedreiging’ wordt genoemd.

Eitjes komen snel uit
Verder zijn de palmsnuitkevers vreedzame dieren. Ze vallen geen mensen aan en zijn er om van palmbomen te eten. Het probleem ontstaat als ze met te veel zijn. Volwassen vrouwtjes leggen zo’n driehonderd eitjes in gaten in een boom. De larven komen na een aantal dagen uit en kauwen zich een weg door de boom. Ze worden groter en groter, en veranderen uiteindelijk in volwassen kevers die zichzelf weer voortplanten. Zodra de kroon van een palmboom beschadigd is, kunnen de bomen geen nieuwe bladeren produceren, waardoor ze binnen enkele maanden dood gaan. De rode kevers worden aangetroffen in de meeste gebieden waar palmbomen groeien. Het gaat om ongeveer zestig landen. In Israël waarschuwde het ministerie van Landbouw al in 2013 voor de gevaren van de rode palmsnuitkever, die vanwege de klimaatverandering oprukt naar koudere gebieden. In 2016 werd er voor het eerst eentje in Groot-Brittannië gevonden. In het Zuidwesten van Engeland groeien ook palmbomen.

Categorie:

Home » Nieuws » Palmboom-etende kevers Israël ten dode opgeschreven