NOS NieuwsAangepast

Gastouder naar Raad van State om Stint weer te mogen gebruiken

Het Kinderstraatje in Almere legt zich er niet bij neer dat de rechter vorige week heeft bepaald dat de Stint terecht van de weg is gehaald. De Almeerse gastouder, die zo'n vijf kinderen opvangt, gaat bij de Raad van State in hoger beroep tegen de uitkomst van het kort geding.

De jurist die Het Kinderstraatje bijstaat, Werner van Bentem, zegt dat er geen sprake was van een eerlijk proces, omdat hij niet alle stukken had gekregen. Het gaat bijvoorbeeld om de 'aanvullende verklaring' waarvan de rechter in haar uitspraak zei dat die geen doorslaggevende rol had gespeeld bij het besluit van minister Van Nieuwenhuizen om de Stint van de weg te halen.

"De rechter moet die verklaring hebben gezien want zij had er een oordeel over", zegt Van Bentem. "Maar wij weten niet over welke verklaring het gaat."

Geen ongeluk

Een vermoeden heeft Van Bentem wel: waarschijnlijk ging het over een melding van een op hol geslagen Stint in Amsterdam, die later werd afgezwakt. De crèchemedewerkster die de melding had gedaan, vond "dat er met haar verhaal aan de haal was gegaan" en benadrukte in de aanvullende verklaring dat er geen ongeluk was gebeurd.

Gisteren meldde RTL Nieuws dat de melding uit Amsterdam voor de minister wel degelijk de doorslag heeft gegeven. Het "ongeval" met de Stint in Amsterdam zou voor de Inspectie Leefomgeving en Transport "de druppel" zijn geweest, met het rijverbod op 1 oktober als gevolg.

Brandbrief

Sindsdien moeten kinderopvangorganisaties zich in bochten wringen om kinderen te vervoeren. Ze doen dat onder meer met busjes, gewone bakfietsen en te voet. Dat is omslachtig, vaak duurder en ook lang niet altijd veilig. De branchevereniging voor de kinderopvang stuurde vorige week al een brandbrief naar de Tweede Kamer met het dringende verzoek het gebruik van de Stint weer toe te staan.

"We hebben er risico's bij gekregen", zegt Van Bentem. "Kinderen worden bijvoorbeeld vervoerd in taxi's zonder kinderstoeltjes. Als er een ongeluk gebeurt met kinderen die voorheen in een Stint zaten, moet de minister daar de verantwoordelijkheid voor nemen."

Volgens Van Bentem zal de Raad van State niet alleen beoordelen of het kort geding eerlijk was, maar ook inhoudelijk kijken naar alle beschikbare informatie. Van Bentem wijst erop dat het Nederlands Forensisch Instituut heeft gezegd dat de Stint met een relatief kleine aanpassing veilig kan worden gemaakt.

Geringeloord

De jurist zegt verder dat de minister andere informatie over het Stint-verbod aan de rechter heeft gegeven dan aan de Tweede Kamer. "Een van beide partijen is bedonderd", concludeert hij. "Er is geen fair play gespeeld."

En daarom stapt Van Bentem nu naar de Raad van State, ook al vertegenwoordigt hij een piepkleine speler in de kinderopvang. "Mijn cliënt wil gewoon niet geringeloord worden door een minister die de boel beduvelt."

Tweede Kamer

De Tweede Kamer sprak vandaag opnieuw over de kwestie. Minister Van Nieuwenhuizen zei dat ze het "zeer wel mogelijk" acht dat er op een gegeven moment weer "een vorm van de Stint" kan gaan rondrijden. Ze benadrukte dat die dan wel veilig moet zijn.

Het TNO-onderzoek naar de veiligheid van de Stint moet rond de jaarwisseling klaar zijn. Volgende week gaat het ministerie met de brancheorganisatie van de kinderopvang overleggen over de huidige problemen en of er hulp kan worden geboden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl