Het rechts-extremisme leeft op, ook in Nederland

Aanhangers van een neo-nazistische beweging demonstreren in het centrum van Stockholm, Zweden© AD/AP

Er is een toename van rechts-extremistisch geweld in West-Europa. Ook in Nederland is er een stijging. Dat stelt het Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) in een rapport dat maandag verscheen.

Redactie AD

Het gebruik van internet en ideologische vernieuwing hebben het rechts-extremisme in West-Europa, inclusief Nederland, een nieuwe impuls gegeven. De polarisatie tussen rechts-extremisten en hun links- en islamitisch-extremistische tegenstanders is vergroot.Het rechts-extremisme is veranderd door de moderne tijd. Door internet worden internationale thema's snel door rechts-extremisten overgenomen. Zo lijkt de vluchtelingencrisis vanaf 2015, in combinatie met de al langer levende onvrede over de islam en het jihadisme, een katalysator van rechts-extremistisch geweld te zijn geweest.

OngeorganiseerdIn Nederland komt rechts-extremistisch geweld vooral uit ongeorganiseerde hoek, van kleine groepjes of personen die niet noodzakelijkerwijs tot een organisatie behoren die als radicaal bekendstaat. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de NCTV waarschuwen voor de niet-gewelddadige dreiging die uitgaat van rechts-extremistische handelingen zoals het demoniseren van ideologische tegenstanders.Volgens de NCTV zijn acties zoals de de mislukte aanslag in 2016 op een moskee in Enschede in het huidige klimaat van maatschappelijk en politieke polarisatie nog steeds voorstelbaar.