Direct naar artikelinhoud
commentaar

De heksenjacht op Asia Bibi laat zien hoe radicale moslims Pakistan in gijzeling houden

Aanhangers van de politieke partij Jamat-e-Islami protesteren in Karachi tegen de vrijspraak van Asia Bibi.Beeld EPA

Al negen jaar zit Asia Bibi in de cel omdat ze de profeet Mohammed zou hebben beledigd. 

De 54-jarige Pakistaanse christen zou water hebben gedronken uit dezelfde kom als moslimvrouwen, die dat onrein vonden, en bij de ruzie daarna de profeet hebben belasterd. Zelfs nu het hooggerechtshof haar heeft vrijgesproken, kan ze niet in vrijheid leven. Radicale moslims dreigen haar te vermoorden, evenals haar man, haar drie dochters, haar advocaat en de rechters van het hof.

De zaak-Bibi toont hoe radicale moslims de Pakistaanse maatschappij in gijzeling houden. Nederland maakte daar al kennis mee toen aanhangers van de partij Tehreek-e-Labbaik (TLP) – die haar bestaansrecht ontleent aan de strijd tegen godslastering – optrokken naar de Nederlandse ambassade uit protest tegen de geplande cartoonwedstrijd van Geert Wilders. De Pakistaanse premier Imran Khan is politiek deels afhankelijk van deze radicalen. Hij steunde het hof eerst, maar geeft, schandalig genoeg, nu alle ruimte aan de protesten. Haar advocaat is inmiddels al gevlucht, naar Nederland.

De zaak-Bibi toont hoe radicale moslims de Pakistaanse maatschappij in gijzeling houden

Puur juridisch is de uitspraak een enorme stap voorwaarts. Bibi was in 2010 ter dood veroordeeld, de ultieme straf op godslastering, maar het hooggerechtshof concludeerde dat het ‘bewijs’ onder dreiging van geweld was verkregen, deels mogelijk was verzonnen, en dat tegenstrijdigheden in verklaringen waren genegeerd. Ook citeert het hof uit de Koran om erop te wijzen dat de profeet minderheden zou willen beschermen. In een land waar de blasfemiewet geregeld wordt ingezet om rekeningen te vereffenen en minderheden te knechten, is dat een belangrijk statement, al is de wet zelf daarmee helaas nog niet van tafel. Een wet op basis waarvan radicalen processen starten, maar zich ook vrij voelen mensen te vermoorden als dat via de rechtspraak niet lukt.

Brandpunt

De zaak-Bibi is het brandpunt van die strijd geworden. In 2011 werd de gouverneur van Punjab vermoord toen hij het opnam voor Bibi, later de christelijke minister voor minderheden toen die pleitte voor aanpassing van de blasfemiewet. Ook gematigde moslims in Pakistan leven in angst, niet alleen in geïsoleerde randen van het land, maar ook in de grote steden. Dat er nog rechters zijn die openlijk een zuivere rechtsgang en bescherming van minderheden voorstaan, is in dat licht zeer lovenswaardig.

Nederland moet inderdaad, zoals de Tweede Kamer wil, Bibi en haar gezin een beveiligd verblijf aanbieden. Zelf prefereert zij overigens Groot-Brittannië. Het is triest als zij het land moet ontvluchten, maar na bijna een decennium leven in doodsangst als symbool van een bijna middeleeuwse heksenjacht, is het haar van harte gegund weer iets van een normaal leven op te bouwen.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Lees meer commentaren op trouw.nl/commentaar.

Lees ook:

Advocaat Asia Bibi duikt op in Nederland: ‘Ze komt binnenkort vrij’

De van blasfemie vrijgesproken christen Asia Bibi wil zo snel mogelijk Pakistan verlaten en asiel aanvragen in het Westen. Haar advocaat reist haar vast vooruit. 

Wilders’ cartoonwedstrijd is voer voor Pakistaanse islamisten

De protesten tegen Wilders in Pakistan vormen een test voor de nieuwe premier Imran Khan. Maakt hij een vuist tegen de politieke invloed van radicale islamisten?