Media
  • 4
zijn onlangs vertaalde boek 12 regels voor het leven een internationale bestseller geworden. Hierin geeft hij handige zelfhulp-adviezen als ruim je kamer op en neem verantwoordelijkheid voor je leven. Naast die tips verspreidt hij ook zijn rechts-conservatieve gedachtegoed. Dit gedachtegoe ...

14 dagen geleden door chouffleur

REAGEER MET EEN EMOJI
1
10
LEES MEER OVER

@100 ,

Daar zijn we het dan in elk geval over eens. question Mocht er sprake zijn van structurele bias dan moet dat uiteraard aangepakt worden, maar vooralsnog heb ik daar geen aanwijzingen voor.

Over #MeToo ben ik enigzins ambivalent. Uiteraard moeten mensen die misbruik maken van hun positie keihard worden aangepakt, maar ik ben er geen voorstander van om "the presumption of innocence" te laten varen.

Ik zie Dr. Peterson niet als rechts. Ik zit zelf op Groen-Links en als ik Dr. Peterson zo moet inschatten zit hij ergens op de rechtervleugel van D66 met wat vleugjes CDA er door heen. Zijn positie is veel genuanceerder dan men doet voorkomen. Wat men echter vaak vergeet is dat hij over het algemeen beschrijvend beargumenteert en niet voorschrijvend. Wat hij zegt is dus zoals hij de werkelijkheid ziet; niet zoals hij zou willen dat de werkelijkheid is/wordt.

Ik zou graag van jou uitspraken van Dr. Peterson willen horen waaruit zou blijken dat hij rechts is. Mogelijk dat ik ze in de juiste context kan plaatsen. Als je zijn boeken hebt gelezen en ruim 100 uur aan video hebt bekeken krijg je een aardig beeld van hoe zijn denkwereld er uit ziet. question Dan blijft er nog meer dan genoeg over om het met hem oneens over te zijn.

Ik ben wel met je eens dat een deel van de verrechtsing van de samenleving een reactie is op extreem links; dat is iets waar Dr. Peterson ook al een paar keer voor gewaarschuwd heeft. Als je mensen stelselmatig wegzet als racist, homofoob, transfoob, islamofoob, nazi, etc. dan keert men zich vanzelf van deze beweging af. Datzelfde geldt trouwens in omgekeerde richting; ik denk dat Wilders ook al veel allochtone jongeren heeft doen radicaliseren.

101 phulshof    
14 dagen geleden door phulshof
0
Meld

ik bedoelde niet te zeggen dat Peterson extreem rechts is, maar dat ook hij, net als extreem rechts reageert op feminisme/vrouwenemancipatie of de aankomende/ toenemende plaats die vrouwen opeisen. ( ik denk trouwen dat hetzelfde geld voor de fundamentalistische islam)

Als de mensheid haar eigen vernietigende kracht weet te overleven, (is maar de vraag), dan zullen vrouwen de toekomst gaan bepalen en zal al dat "patriarchaal verzet" een achterhoede gevecht blijken, al vrees ik dat ze het nog liever de boel finaal opblazen dan dat te laten gebeuren. kijk hoe rechtse regimes omgaan met het milieu ,

Wat metoo betreft: het is dramatisch als iemand vals beschuldigd wordt, maar dat is een zeldzaamheid in vergelijking met al die vrouwen ( en kinderen) door de eeuwen heen die gewoon gepakt konden worden door elke man met macht, dat ging door tot voor kort, nu ze (mannen met macht) ein- de-lijk moeten leren dat dat niet meer ongestraft kan blijven. Dat is een grote omwenteling m.i.

Wat Peterson betreft, ik heb een paar stukjes video gezien en een interview gelezen en dat is meer dan genoeg voor mij, hij heeft me niets te bieden ik besteed mijn beperkte tijd liever aan Monbiot bijvoorbeeld .

(ik ga mijn bed in met een boek en dank u voor de interessante uitwisseling.)

102 morandi    
14 dagen geleden door morandi
0
Meld

@102 ,

Zijn ageren lijkt zich te richten op radicale ideologie, zowel links als rechts. 3rd wave feminism valt daar ook onder, maar 3rd wave en 1st wave feministen kunnen ook al niet door 1 deur, dus dat probleem leg ik niet echt neer bij Dr. Peterson.

Hij is ook niet echt politiek gefocused; zijn aandacht ligt veel meer op het helpen van mensen bij het vinden van "Meaning" in hun leven door middel van het accepteren van verantwoordelijkheid. Daar gaan zijn lezingen ook over. Daarnaast is hij natuurlijk docent, al heeft hij het laatste jaar weinig les gegeven in verband met de tour over de verkoop van zijn boek. Ik vond zelf de "Maps of Meaning" lessen op YouTube erg interessant en daarnaast natuurlijk zijn interview met Doctor Oz. Dat was 1 van de weinig interviews die ging over wat hij wil bereiken in plaats van allerlei vragen over zijn politieke visie (die uiteindelijk vrij beperkt is).

Ik zal de hond eens uit gaan laten en mij daarna eens buigen over "The Hundred Foot Journey". Ook ik dank u voor het gesprek.

103 phulshof    
14 dagen geleden door phulshof
0
Meld

@102 en @103 : Dank voor het voeren van een zinvolle discussie gericht op het onderwerp. Goed onderbouwd en inhoudelijk. Af en toe een verademing om het hier te lezen. Jullie zijn het niet volledig eens met elkaar maar beargumenteren elkaar op respectvolle wijze. Kunnen veel mensen hier wat van leren.

Kan de maatschappij wat van leren, want we leren hoe langer hoe meer alleen in tegenstrijdigheden te denken. Iemand zegt wit, dan denkt de andere al ongeveer. Je hebt niet gelijk, het is zwart. ZWART!!!! Met alle heftige discussies tot gevolg.

Ook Joop maakt zich daar vaak schuldig aan in mijn ogen. Eenzijdige belichtingen waarbij de tegenstellingen worden vergroot en dat ene puntje waar men het niet mee eens is wordt dan overbelicht. En dat terwijl de waarheid vaak in het midden ligt. Zoals Phulshof zo mooi aan geeft met de bell curves, het meeste ligt in het midden. Het zijn de randjes die de meeste afwijkingen vertonen/problemen geven. En laten mensen nu steeds meer opschuiven naar de randen door het op de spits drijven van problemen.

Iemand als Peterson die rustig zijn verhaal vertelt en gewoon met degelijke argumentatie komt wordt nu al door de schrijver richting extreem rechts geduwd. Dat moet je dus niet willen want de tegenstelling wordt daardoor vergroot en je werkt dus weer generalisatie en polarisatie in de hand met als gevolg dat mensen extremer worden in hun gedrag. De schrijver is dus contraproductief met zijn betoog en doet precies waar hij Peterson van beschuldigd. Maar hij heeft het alleen niet zelf door. En dat is het trieste er van.

104 Gezond boerenverstand    
13 dagen geleden door Gezond boerenverstand
0
Meld

@104 ,

Het grootste probleem dat ik zie is dat Dr. Peterson meestal beschrijvend (zoals de situatie is) argumenteert en als je dat voorschrijvend (zoals de situatie zou moeten zijn) interpreteert krijg je al snel het beeld dat hij een zeer conservatief man is. Een groot deel van de misverstanden tussen voor en tegenstanders van Dr. Peterson komen hier mijns inziens ook uit voort.

105 phulshof    
13 dagen geleden door phulshof
0
Meld

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Trending vandaag
'Hooligan' Jan heeft geen spijt van...
EINDHOVEN - Hij stond zaterdag vooraan bij de...

19 uur geleden door ontken

PvdA stelt vragen over ´extreemrechtse...
De Partij van de Arbeid (PvdA) in Rotterdam w...

1 dag geleden door Inter

Jesse Klaver roept politiek op afstand te nem...
GroenLinks-leider Jesse Klaver heeft zondag o...

1 dag geleden door Inter

Rechter bepaalt dat Trump geen illegale immig...
Een federale rechter in San Francisco heeft b...

4 uur geleden door Nu.nl

PVV dient motie in: lintje voor de blokkeer-F...
Een onalledaagse motie maandag in de Tweede K...

15 uur geleden door Inter


ADVERTENTIE


Laatste reacties
Gratiebarmhart
Vader van door anti pieten bedreigd meisje! L...
Ja de nette brave anti pietjes het bedreigen ...

minder dan een minuut geleden door Gratiebarmhart

lisaaatjuh
Vader van door anti pieten bedreigd meisje! L...
@93 Moeders toch.... je had het ook kunnen ne...

minder dan een minuut geleden door lisaaatjuh

Bram brabant
Anti-pieten: "We zijn nog te braaf tegen Zwar...
Flikkerstraal toch een eind op mafkees....

minder dan een minuut geleden door Bram brabant

Proemevla
Rechter bepaalt dat Trump geen illegale immig...
@148Onzin, de VS helpt die landen al met ho...

minder dan een minuut geleden door Proemevla

sockknitter
Sneeuwpret wordt steeds zeldzamer...
@3 Ik bedoel ook de skihellingen in de bergen...

minder dan een minuut geleden door sockknitter

Binnenland      Buitenland      Politiek      Economie      Internet      Technologie      Sport      Showbizz      Wetenschap      Gezondheid      Lifestyle      Cultuur      Media      Film      Games      Verkeer      Overig