NOS Nieuws

Spijbelaars krijgen minder vaak straf en vaker hulp

Door een nieuwe aanpak van spijbelen komen sinds eind vorig jaar minder ouders en leerlingen voor de rechter. Justitie en leerplichtambtenaren hebben geconstateerd dat taakstraffen en boetes bij schoolverzuim vaak niet zinvol zijn. Daarom hebben ze vorig jaar samen met de Raad van de kinderbescherming, het onderwijs en organisaties van ouders afgesproken om alleen nog te straffen als leerlingen op geen enkele andere manier naar school te krijgen zijn.

Het is beter om te achterhalen waarom leerlingen niet naar school gaan, en naar aanleiding daarvan zorg aan te bieden, zegt Carry Roozemond, voorzitter van de vereniging van leerplichtambtenaren Ingrado. "Het is beter aan de voorkant in te grijpen, in plaats van als het al veel te lang duurt".

Vorig jaar waren er ruim 3200 rechtszaken wegens spijbelen, terwijl dat er dit jaar tot en met september ruim 1900 waren. Roozemond verwacht dat dat aantal de komende jaren nog wel verder daalt, omdat "het steeds beter lukt om te doen waar de wet voor bedoeld is, namelijk het recht op ontwikkeling beschermen".

Mantelzorg

Jongeren die van school wegblijven hebben vaak verschillende problemen op school en thuis. Spijbelen is daar alleen maar een uiting van.

Roozemond bevestigde in het NOS Radio 1 Journaal dat er veel verschillende redenen voor spijbelen kunnen zijn. "Het kan dat een rooster totaal niet aansluit bij het ritme van een kind, het kan dat het schooladvies totaal niet aansluit bij de verwachtingen van de ouders, het kan dat een kind thuis als mantelzorger actief is. Er is een veelheid aan tegenslagen die een jongere kan verhinderen naar school te gaan. Daar moeten we wat aan doen voor de zaak escaleert".

Amersfoort

Teamleider Gerdien Jongerius van het MBO Amersfoort zei in het NOS Radio 1 Journaal dat ze blij is met de nieuwe ontwikkeling. "Wij vinden het belangrijk dat we de student zien en er gesprekken mee hebben. Daarbij hebben we ook contact met leerplichtambtenaren. Die samenwerking is over het algemeen heel goed. We stemmen samen af wat we wel of niet doen."

"Schoolverzuim kan een signaal zijn van een veelheid aan dingen die mis gaan. Er kunnen veel redenen voor schoolverzuim zijn: financiële redenen, huisvesting, een echtscheiding. Daar proberen we begeleiding voor te bieden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl