Twintiger deed zich voor als meisje en misbruikte jarenlang kinderen online

© Reporters

Een 26-jarige man uit Ledegem heeft jarenlang minderjarige kinderen online misbruikt. Hij verplichtte hen seksueel getinte foto's van zichzelf door te sturen, terwijl hij zichzelf voordeed als een minderjarig meisje.

Karen Verhulst

Laura Van Bussel en Bo Van Hoecke, onder die aliassen gaf J.L. (26) uit Ledegem zich de voorbije jaren uit op Facebook. Door zichzelf voor te doen als een minderjarig meisje, hoopte de jongeman online in contact te komen met minderjarige jongens. En met resultaat.

Minstens acht minderjarigen

Jarenlang voerde L. urenlange gesprekken met minstens acht minderjarige kinderen. Hij praatte met hen over typische dingen voor kinderen van die leeftijd, 11 à 14 jaar, tot het gesprek stap voor stap de seksuele toer op ging. Na soms meer dan twee jaar chatten, vroeg L. de kinderen om seksueel getinte foto's van zichzelf door te sturen. Hij verplichtte hen om te masturberen voor de webcam of naaktfoto's door te sturen. Wie weigerde, kreeg foto's van L. zelf. Althans daar liet hij het op lijken, in de werkelijkheid stuurde hij foto's door van eerder gemaakte slachtoffers. Onderzoek van de politie bracht de feiten aan het licht. Op de computer van L. werden ook minstens 100 kinderpornografische foto's gevonden, gesorteerd in mapjes volgens de thema's vakantie, turnen en vastgebonden kinderen.

Slachtoffers onder de indruk

De kinderen die slachtoffer werden, zijn nog steeds onder de indruk van wat er toen gebeurde.“Mijn zoon zat in het eerste middelbaar toen we plots merkten dat hij raar deed. Lange tijd moesten we gissen naar wat er gaande was, hij schaamde zich voor wat er online aan het gebeuren was”, zegt een mama die zich burgerlijke partij stelde op de rechtbank. “Onze zoon heeft het nog steeds moeilijk wanneer hij onder druk wordt gezet. Hij droomde ervan om laborant te worden, maar moest ondertussen al zakken van de richting Modern naar Beroep. Of dat effectief door de feiten komt, kunnen we niet bewijzen, maar hij is alvast niet meer dezelfde jongen. Ik kan alleen maar hopen dat deze man op de juiste manier gestraft wordt.”

L. riskeert een gevangenisstraf van vier jaar met eventueel probatie-uitstel. Ook een beroepsverbod voor activiteiten met kinderen hangt hem boven het hoofd. Tot enkele jaren terug was hij als actief als monitor in de speelpleinwerking van Lendelede. “Enkele slachtoffers herkenden hem zelfs toen ze met zijn echte identiteti werden geconfronteerd.

Geen leiding meer

De advocaat van L. benadrukt dat hij ondertussen geen leiding meer geeft. “Hij heeft een bijzonder slechte jeugd gekend en is zeer verlegen. Hij vlucht in een virtuele realiteit, maar hij is bereid om zich te laten helpen. Doordat hij geen ‘hands-onmisdrijven’ pleegde, zag hij soms de ernst van zijn daden niet in. Nu wel. En sindsdien gaat hij wekelijks naar de psycholoog.”L. zelf zegt dat hij lang gewacht heeft om hulp te zoeken omdat hij zich schaamde. “Ik wil een ander mens worden. Ik probeer meer buiten te komen, ook als ik opnieuw die drang heb om online contact op te nemen met minderjarigen.”

Vonnis op 28 november.

Aangeboden door onze partners