Binnenland

Eberhard van der Laan raadde slachtoffers islamitische terreur-brandaanslag af met media te praten

05-11-2018 13:35

Toenmalig burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan heeft in 2015 het slachtoffer van een brandaanslag afgeraden de media op te zoeken. Dat schrijft de Telegraaf maandag in een reconstructie.

In 2015 werd brand gesticht bij een galerie aan de Amsterdamse Ceintuurbaan. Er hingen twee nageschilderde covers van het Franse satirische blad Charlie Hebdo achter het raam. Enkele weken eerder was er een aanslag gepleegd op de redactie van het blad in Parijs. Na de brandaanslag – waarvan de gevolgen beperkt bleven – bracht Van der Laan een bezoek aan de galerie. De Telegraaf schrijft:

“De gemeentelijke delegatie heeft wel nog een vraag: zijn de bewoners van plan om de media op te zoeken? Van der Laan raadt dat af, woorden kunnen worden verdraaid of citaten zouden uit hun verband kunnen worden gehaald. De maakster van de schilderijen twijfelde hier nog over, maar haar familie wil dat sowieso liever niet. Eén keer brand is wel genoeg.

Terugkijkend ziet geen van de aanwezigen in het gesprek een poging om ze de mond te snoeren. Dat was ook niet gelukt. “Ik heb meteen gezegd: als er een journalist voor de deur staat, sta ik die te woord, maar ik zal ze niet opzoeken.” Wel denkt de schoonzoon dat achterhalen of het gezin dit laatste van plan was, op de achtergrond wel de voornaamste reden voor de visite was. “Om in te schatten of ze zich daarop moesten voorbereiden.””

De geradicaliseerde moslimjongere Abderrazak A.O. werd tot 3,5 jaar cel veroordeeld voor de aanslag. Vorig jaar onthulde de Telegraaf dat de gemeente heeft verzwegen dat A.O. in de periode voor de aanslag werd begeleid door de veroordeelde Amsterdamse jihadronselaar Bilal L., die op voorspraak van Van der Laan als jongerenwerker met geradicaliseerde moslimjongeren werkte.