Direct naar artikelinhoud
Analyse

Trump wil scoren en trekt weer de migratiekaart

President Donald Trump arriveert bij een campagnebijeenkomst in Chattanooga, Tennessee.Beeld AFP

De karavaan van duizenden migranten die via Mexico richting de grens met de VS trekt, komt de Amerikaanse president goed uit. Hij benut het beeld van de stoet mensen om de angst voor migratie tot de kern van zijn campagne te maken. 

Een beeld dat hij naarmate de tussentijdse verkiezingen voor het Congres naderen steeds meer naar eigen hand zet. "Een invasie van behoorlijk ruige mensen", zo omschreef hij de asielzoekers eind vorige week in een speech, "die oprukt naar de Amerikaanse grens". Een ongecontroleerde massa die volgens de president vooral uit jonge mannen bestaat die drugs en criminaliteit het land inbrengen.

Om die boodschap kracht bij te zetten liet hij een verkiezingsspotje maken waarin beelden van de karavaan worden afgewisseld met die van een Mexicaanse migrant, die in 2014 ter dood werd veroordeeld voor het vermoorden van twee politieagenten. Racistisch en misselijkmakend, vonden niet alleen Democraten maar ook Republikeinen. Nieuwszender CNN weigert het spotje uit te zenden.

Met kreten als 'we zullen onze grenzen verdedigen', en 'veiligheid voor vrouwen garanderen' hoopt hij punten te scoren

Daadkrachtig

Met zijn anti-migratie uitspraken wil de president zichzelf van zijn meest daadkrachtige kant laten zien. Met kreten als 'we zullen onze grenzen verdedigen', en 'veiligheid voor vrouwen garanderen' hoopt hij punten te scoren. Het werkte twee jaar geleden toen hij in de aanloop naar de presidentsverkiezingen ook al 'de migratiekaart' trok.

Het sturen van duizenden bewapende militairen naar de Mexicaanse grens om de migranten tegen te houden kan in dat licht worden gezien. "Als migranten stenen gooien, dan zullen onze militairen terugvechten. Ik heb hen gezegd, beschouw de stenen als een geweer", zei hij donderdag.

Een dag later zei Trump dat hij niet bedoeld had dat de militairen op de migranten moeten schieten, maar ze moeten arresteren. Wellicht zwakte hij zijn uitspraken af na kritiek, ook uit zijn eigen partij. Gemor kwam er over een nutteloze missie voor al overbelaste militairen terwijl er geen concrete dreiging zou zijn.

Ook is migratie het hoofdonderwerp van zijn campagne, Trump komt niet met concrete plannen voor het asielsysteem dat volgens hem 'endemisch wordt misbruikt'.

Vooralsnog lijkt Trump er toch in geslaagd de aandacht af te leiden van de zaken die hem minder goed uitkomen

Wel zint hij op aanpassingen van het geboorterecht. Volgens de wet is een kind dat in de VS wordt geboren automatisch Amerikaanse burger, ook als de ouders dat niet zijn. De president wil daarvan af. De Republikeinse senator Paul Ryan wees hem er fijntjes op dat daar een grondwetswijziging voor nodig is. Ook op Trumps voornemen het aantal grensovergangen waar mensen asiel kunnen aanvragen in te perken en grote tentenkampen op te richten waar ze kunnen worden vastgehouden, kwam zeker niet alleen van Democraten kritiek.

Toch lijkt Trump er vooralsnog in geslaagd met zijn anti-migratieretoriek de aandacht af te leiden van zaken die hem minder goed uitkomen. Zo was er de arrestatie van een van zijn aanhangers vanwege een reeks bombrieven die bij prominente critici van de president waren bezorgd. Pijnlijk was ook zijn bezoek aan Pittsburgh. Daar was hij na de dodelijke schietpartij in de synagoge niet welkom vanwege de 'verdeeldheid die hij zaait'.

Lees ook:

De karavaan der wanhopigen, hopend op een beter leven in de VS

Drie weken zijn ze onderweg, de jongeren, vrouwen en kinderen uit Midden-Amerika die in de Verenigde Staten een beter leven hopen te vinden. Nog zo’n duizend kilometer te gaan.