Luister naar

Advocaat Asia Bibi onder dwang uit Pakistan

Nieuws
Saif ul-Malook, de advocaat die Asia Bibi wist vrij te krijgen, moest onder druk van de Verenigde Naties uit Pakistan vertrekken. Zijn leven liep gevaar vanwege doodsbedreigingen van extremistische moslims.
Gerhard Wilts
maandag 5 november 2018 om 19:57
Saif ul-Malook, de gevluchte advocaat van Asia Bibi, tijdens een persconferentie in Nieuwspoort in Den Haag. Tot zijn frustratie wil het VN-kantoor in Pakistan Bibi’s vertrek regelen, zonder aan te geven op welke manier dat gebeurt.
Saif ul-Malook, de gevluchte advocaat van Asia Bibi, tijdens een persconferentie in Nieuwspoort in Den Haag. Tot zijn frustratie wil het VN-kantoor in Pakistan Bibi’s vertrek regelen, zonder aan te geven op welke manier dat gebeurt. anp / Robin Utrecht

Den Haag

‘Mijn vertrek was onvrijwillig’, zei Malook maandag op een persconferentie in Den Haag. De Pakistaanse advocaat was zaterdag op Schiphol opgevangen door de stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC) en europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP). ‘Ik ben niet blij dat ik hier zonder Asia Bibi ben’, aldus Malook.

Toch heeft hij hoop dat Asia Bibi binnenkort vrijkomt. ‘Bij een normale gang van zaken duurt het tien tot twaalf dagen voordat het schriftelijke vonnis van het hooggerechtshof bij de gevangenis komt. Haar dan nog langer vasthouden is tegen de wet.’ De vrijspraak voor de ter dood veroordeelde christin was op woensdag 31 oktober.

Malook noemde het vonnis een ‘historische dag voor Pakistan en voor de wereld’. De vrijspraak is volgens hem het resultaat van de moed van het hof en niet van druk van buitenaf. Volgens Malook kan niets het vertrek van Asia Bibi naar het buitenland nog tegenhouden, omdat er geen aanklachten meer tegen haar zijn. Tot zijn frustratie wil het VN-kantoor in Pakistan haar vertrek regelen, zonder aan te geven op welke manier dat gaat gebeuren.

Zaterdag week Malook uit naar Italië. Ondanks zijn visum trok de Italiaanse veiligheidsdienst de echtheid van Malooks documenten in twijfel. ‘Ik ben ontvangen als een terrorist – en dat in het land van de paus’, klaagde de advocaat zondag tegen de Italiaanse krant Corriere della Sera. De Italiaanse regering heeft hem inmiddels excuses aangeboden, zei Malook maandag.

Directeur Jan Dirk van Nifterik van de stichting HVC zei in Den Haag zich ernstig zorgen te maken over de positie van de christelijke minderheid in Pakistan. Moslimfundamentalisten hebben een herziening geëist van het vonnis en zorgden eind vorige week met protestacties voor chaos in het land. ‘Hun dreigementen richten zich ook tegen christelijke wijken in de grote steden’, aldus Van Nifterik.

Nederlandse traditie

Ook SGP-leider Kees van der Staaij noemde de positie van Pakistaanse christenen zorgelijk. Hij riep op om maximale druk op de Pakistaanse regering uit te oefenen. ‘We moeten voorkomen dat de straat het recht van de staat gaat overnemen. Pakistan mag niet zwichten voor terreur.’

Tot nog toe heeft geen enkel land Asia Bibi politiek asiel aangeboden, maar achter de schermen wordt daarover onderhandeld, liet Van Nifterik doorschemeren. ‘Het belangrijkste is dat Bibi vrijkomt zonder dat een exit-controlelijst haar problemen oplevert.’ Van der Staaij zei dat de Pakistaanse christen met haar gezin welkom is in ons land. ‘Dat past in de Nederlandse traditie.’

De radicale Muttahida Majlis-e-Amal (MMA) heeft aangekondigd donderdag een ‘miljoenenmars’ te houden in Karachi, uit protest tegen de vrijspraak van de katholieke vrouw. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Jordaniërs protesteren bij de ambassade van Israël in Amman.

Ook Arabische buurlanden zetten in op diplomatieke uitweg voor conflict tussen Israël en Iran

Jordanië en Saoedi-Arabië schoten Israël afgelopen weekeinde te hulp. Dat wil niet zeggen dat deze buurlanden Israël zullen steunen bij een eventueel tegenoffensief. Ze bewandelen liever de weg van de diplomatie.

Israël heeft al een tegenaanval uitgevoerd tegen een gebrouw van Hezbollah, dat zondag vanuit Libanon ruim vijftig raketten op Israël had afgevuurd.

Israël wil een 'pijnlijk antwoord' aan Iran geven dat toch geen grote, regionale oorlog ontketent

De schaduwoorlog tussen Iran en Israël is totaal veranderd, in een vrijwel directe confrontatie. Toch wil Israël geen volledige oorlog ontketenen, al zoekt het wel naar een stevig antwoord.

‘Met deze bepaling wordt gepoogd abortus eendimensionaal te benaderen als mensenrecht.'

Wat verandert er concreet als abortus een Europees mensenrecht wordt? 'Voorbeeld van symboolpolitiek'

Zelfs als abortus in Europa als mensenrecht wordt opgenomen in het Handvest van de Grondrechten zal het in de praktijk weinig tot niets uitwerken, zeggen deskundigen.

Een dertienjarig gevlucht meisje en haar moeder verblijven nu in een opvangkamp. 'Het enige wat ze willen, is terug naar huis.’

De oorlog in Soedan treft kinderen hard. 'Een misbruikt meisje vroeg: wat heb ik fout gedaan?'

Verscheurde gezinnen, misbruik tijdens het vluchten en een toename van genitale verminking: kinderen betalen de hoogste prijs van het conflict in Soedan. ‘Hun toekomst is in een oogwenk weggevaagd.’

In Teheran werden demonstraties gehouden om de 'onverwacht succesvolle' aanval op Israël te vieren.

Israël wil Iran prijs laten betalen 'op gepast moment'

Volgens Benny Gantz, lid van het Israëlische oorlogskabinet, zal Israël ‘Iran een prijs laten betalen op een manier en op een moment die voor ons gepast zijn’. Dat zei hij zondag bij aanvang van het overleg van het oorlogskabinet.

Het Weda Bay Industrial Park op het dunbevolkte eiland Halmahera is het eerste geïntegreerde industrieterrein voor nikkel ter wereld - van mijn tot Tesla, is het streven.

De nikkelwinning neemt de Molukken over. 'Na iedere regenbui kleurt de rivier bruin en rood'

Indonesië stimuleert de bouw van reusachtige nikkelmijnen en smelters in een poging de mondiale markt voor batterijen en elektrische voertuigen naar zich toe te trekken. Op het eiland Halmahera zijn de gevolgen te zien.