'Het Nederlandse voetbal is achterlijk, traag en heeft een slechte reputatie'

'Het Nederlandse voetbal is achterlijk, traag en heeft een slechte reputatie'

04-11-2018 09:13
92

Nog niet zo lang geleden wemelde het in de buitenlandse topcompetities van de Nederlandse trainers, maar die trend is inmiddels doorbroken. Phillip Cocu werd onlangs ontslagen door Fenerbahçe, terwijl trainers als Peter Bosz, Frank de Boer en Andries Jonker vorig seizoen voortijdig sneuvelden.

Volgens de Britse journalist Simon Kuper, die is opgegroeid in Leiden, staat het Nederlandse voetbal er internationaal niet meer zo goed op als voorheen. "Het Nederlandse voetbal is achterlijk en heeft een slechte reputatie. Het is niet innovatief, het is traag en de spelers zijn minder ontwikkeld. Het is voetbal uit het jaar 2000", laat hij weten aan de NOS. Kuper haalt Memphis Depay als voorbeeld aan. "Veruit de beste speler in de eredivisie, maar niet goed genoeg voor Manchester United. Hetzelfde geldt voor de trainers. Dat besef is ook doorgedrongen in het buitenland."

De journalist gaat ook in op het desastreuze huwelijk tussen De Boer en Crystal Palace, dat vorig seizoen al na 77 dagen strandde. "Toen hij bij Crystal Palace kwam, had hij het idee van: wij hebben het voetbal uitgevonden en ik ga de boel omgooien", aldus Kuper. "Maar je werkt toe naar een stijl die niet werkt. Balbezit, veel overspelen. En als dat dan niet lukt, heb je weinig krediet.

"Nederland is dom geworden"
Kuper denkt dan ook dat Nederlandse trainers te vaak blindvaren op de eigen voetbalfilosofie en wijst naar Duitsland. "Daar werden juist successen geboekt door te luisteren naar andere invloeden. Buitenlanders als Louis van Gaal en Pep Guardiola werden naar de Bundesliga gehaald. Ze luisterden naar het buitenland. In Nederland zie je dat besef helemaal niet", stelt de geboren Zuid-Afrikaan. "Het Nederlandse voetbal is dom geworden. Het voordeel van Nederland was altijd dat het slimmer was dan de rest. Als je dat niet meer bent, ben je een normaal land geworden."