Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: PVV stijgt geleidelijk weer door.

04-11-2018 09:44

Na 4 weken zien we voor het eerst weer wat verschuivingen: GroenLinks valt na twee maanden weer terug van 18 naar 16 zetels. De PVV is sinds augustus geleidelijk aan het stijgen, nu naar 19 zetels. Terwijl de PVV omhoog gaat, zakt FvD wat weg.

De PvdA staat nu op 15 zetels (+1) en daarmee op de 4e plaats. Bij de coalitie stijgt D66 1 zetel (10) en daalt ChristenUnie er 1 (5).

In de rapportage van deze week (pdf) staan er overzichten van het stemmen in het verleden en de kans op het stemmen in de toekomst. Daaruit is ook weer zowel de grote mate van fragmentatie van het Nederlandse electorale landschap te zien als de grote mate van volatiliteit.

Ten aanzien van het faillissement van de twee ziekenhuizen wordt aangegeven dat men vindt dat de regering hetzij had moeten zorgen dat de ziekenhuizen open bleven (met name kiezers van SP, PVV en 50PLUS) of dat de sluiting veel geleidelijker had gemoeten.

Meer dan de helft is voor het houden van de Formule 1 Grand Prix in Nederland, maar slechts 14 procent vindt dat de regering daar 20 a 30 miljoen voor zou moeten uitgeven.