Zwarte rook bij de wedstrijd PSV-Ajax in 2017
NOS NieuwsAangepast

KNVB: hardere maatregelen tegen vuurwerk op tribunes

De KNVB wil helemaal af van het afsteken van vuurwerk op tribunes in voetbalstadions. De voetbalbond heeft daartoe afspraken gemaakt met de politie, het Openbaar Ministerie (OM), gemeenten en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Deze maand begint een campagne om vuurwerk van de tribunes te krijgen.

Een van de maatregelen is om overtredingen voortaan af te doen via het strafrecht. "Heel vaak werd het nog afgedaan met een lokaal stadionverbod", zegt Jan Bluyssen, manager competitiezaken Betaald Voetbal bij de KNVB in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat is verleden tijd. We gaan echt met de clubs en het OM afspreken dat als vuurwerk bij de poort van het stadion wordt aangetroffen, dat gelijk wordt afgedaan via het strafrecht. En daarnaast krijgt iedereen direct een landelijk stadionverbod."

De KNVB en de Nationale Politie werken nauw samen om vuurwerk uit de voetbalstadions te weren:

Als iemand vuurwerk op het veld gooit of in het stadion afsteekt, dan is de gang naar de rechter vanaf nu "eigenlijk normaal", zegt Bluyssen. Daarnaast heeft vuurwerk ook gevolgen voor het verloop van de wedstrijd. "Als er vuurwerk op het veld ligt, dan legt de scheidsrechter de wedstrijd stil tot het vuurwerk uit is. En herhaalt het zich, dan kan het zijn dat de wedstrijd gestaakt wordt."

Eerste dode

Doel van de maatregelen is volgens Bluyssen ook om supporters bewust te maken van de gevaren van vuurwerk. "We staan voor gastvrij, toegankelijk en veilig voetbal. Daar hoort vuurwerk niet bij. Vuurwerk is gewoon gevaarlijk. Het wordt steeds zwaarder en het aantal incidenten neemt toe. Het is wachten op de eerste dode."

De bond denkt dat supporters ook in toenemende mate bezwaar hebben tegen vuurwerk in het stadion. "We proberen daarmee een bepaalde verandering in gang te zetten." Bluyssen noemt als voorbeeld de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal. "Toen kwam er vuurwerk uit het Feyenoord-vak. Het hele stadion floot dat vak uit. Het gaat erom dat we die verandering ingaan."

De KNVB wil overigens niet af van al het vuurwerk in voetbalstadions. Sfeeracties voor de wedstrijd door een professionele organisatie mogen nog wel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl