Militaire parade in Pyongyang in april 2017
NOS NieuwsAangepast

Noord-Korea: stop sancties, anders wordt kernprogramma hervat

Noord-Korea dreigt zijn nucleaire arsenaal verder te ontwikkelen als de Verenigde Staten de economische sancties tegen het land niet opheffen. Volgens het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken staan de strafmaatregelen haaks op de afspraken die leider Kim Jong-un en president Trump hebben gemaakt bij hun topontmoeting in juni.

Het is voor het eerst sinds Kim in april een stop aankondigde op kern- en raketproeven, dat het land dreigt met het herstarten van het kernwapenprogramma.

Kim en Trump spraken in de zomer af om toe te werken naar een kernwapenvrij Koreaans schiereiland, zonder daarbij harde afspraken te maken. Het dreigement komt een week voor een ontmoeting tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo en zijn Noord-Koreaanse ambtgenoot. Tijdens dat overleg, op een nog niet bekendgemaakte plek, zal Pompeo vermoedelijk vragen om overtuigende stappen richting ontwapening. Ook zal er worden gesproken over een tweede top met Trump en Kim.

In een tv-interview zei Pompeo gisteren dat de VS met de sancties stevige druk op Pyongyang wil blijven uitoefenen om het kernprogramma af te bouwen. Buitenlandse Zaken in Pyongyang zei in een reactie "te moeten lachen" om het Amerikaanse idee dat sancties en druk leiden tot denuclearisatie.

Zuid-Korea wil tempo maken met de toenadering tot zijn noordelijke buurland om de kerndreiging een halt toe te roepen. Seoul maakt daarbij ook duidelijk dat internationale sancties tegen Noord-Korea de verzoeningspogingen in de weg staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl