'Boete voor boeren die te veel koeien hebben'

Koeboete dreigt voor boeren (Rechten: archief RTV Drenthe)
Koeboete dreigt voor boeren (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - Boeren die te veel koeien hebben moeten daarvoor een boete betalen.
Volgens
is dat een van de maatregelen uit het plan om de uitstoot van fosfaat te verminderen. De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), LTO Melkveehouderij en Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) onderhandelen nog steeds over dat plan.
In het plan zou onder meer staan dat boeren een boete moeten betalen als ze meer koeien hebben dan op de peildatum 2 juli 2015 is vastgesteld, min vier procent. De boete bedraagt 225 euro per koe, per maand. Daarnaast moeten alle koeien die na 1 oktober 2016 zijn aangevoerd, zonder meer weggedaan worden.
Na de afschaffing van het melkquotum op 1 april 2015 konden boeren zoveel melk produceren als ze wilden. Meer koeien, meer melk, maar ook meer mest. Zoveel dat ze over de Europese norm heen gingen. Vorige week werd bekend dat er vanaf 2018 waarschijnlijk een fosfaatrechtenstelsel komt, een limiet aan de fosfaatuitstoot. Hierdoor krijgen boeren duidelijkheid, maar moeten ze wel koeien verkopen.
Volgens LTO-bestuurder Dirk Bruins uit Dwingeloo moet ongeveer de helft van de Drentse melkveehouders een deel van hun koeien inleveren.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.