Ondanks de klimaatcrisis wordt steeds meer aardolie opgepompt

Om tekorten te voorkomen, wordt meer olie opgepompt dan ooit. © REUTERS

Terwijl de gevaarlijke gevolgen van de klimaatverandering duidelijker worden, blijven olieproducerende landen meer aardolie oppompen.

wwo

De landen aangesloten bij oliekartel Opec hebben de olieproductie in oktober fors opgevoerd. Vooral Saudi-Arabië en Libië pompten flink meer olie op. Dit gebeurde kort voordat nieuwe sancties tegen Iran in werking treden. De olieprijzen gingen, nadat de raming naar buiten was gekomen, stevig omlaag.

De Opec-leden pompten de voorbije maand dagelijks gemiddeld 33,33 miljoen vaten olie op. Dat betekende een gemiddelde toename van 430.000 vaten olie per dag. Daarmee kwam de productie van het kartel op het hoogste niveau uit sinds november 2016, kort voordat toen besloten werd de productie in te dammen om daarmee de prijzen te stutten.

Sinds afgelopen zomer lijken de landen minder geneigd de productie te beperken. Door de sancties tegen Iran die dit weekend ingaan, vrezen de olieproducenten dat er tekorten kunnen ontstaan nog voor het einde van het jaar. Ook Rusland, dat geen lid is van de Opec maar zich wel aan de productiebeperkingen hield, lijkt weer meer te olie op te pompen.

1,5 graad warmer

Dat het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals olie, een belangrijke oorzaak is voor de klimaatverandering die volop bezig is, staat vast. Het klimaatpanel van de Verenigde Naties (IPCC), beschreef begin oktober nog in haar jaarlijkse rapport dat de wereld zonder extra inspanningen tussen 2030 en 2052 gemiddeld 1,5 graad Celsius warmer wordt dan ze was voor de industriële revolutie. Dat zal leiden tot extremer weer, een stijgende zeespiegel, smeltende ijskappen aan de polen en grote ecologische en economische schade.

Dat de gevolgen van de klimaatverandering beperkt kunnen worden door onder meer minder olie te verbruiken, waardoor minder koolstofdioxide in de atmosfeer terechtkomt, is evengoed bekend. Toch blijft het olieverbruik wereldwijd stijgen. Dat blijkt onder meer uit een statistisch rapport dat olieproducent BP jaarlijks maakt op basis van gegevens van bedrijven en overheden.

Sinds 2008, het jaar waarin een kredietcrisis de wereldeconomie parten speelde, is de olieproductie en -consumptie alleen maar gestegen. In 2017 werden elke dag 92,6 miljoen vaten olie geproduceerd. Door het gebruik van onder meer biodiesel, was het olieverbruik met 98,2 miljoen vaten per dag nog groter.

De grootste olieproducent van 2017 waren de Verenigde Staten, gevolgd door Saudi-Arabië en Rusland. De grootste consument waren ook de VS. De olieproductie is het voorbije jaar in de VS trager gegroeid dan verwacht, maar desalniettemin gegroeid. Dat wordt ook verwacht voor 2019.