Stamppotgoeroe geeft 6 tips voor een perfecte stamppot
Naar aanleiding van zijn nieuwe boek, de Stamppotbijbel, deelt schrijver Werner Drent zijn tips voor het maken van een lekkere stamppot.
Tip 1: gebruik een geschikte aardappel Volgens Werner Drent begint een lekkere stamppot bij het gebruiken van een goede aardappel. ,,De meest gangbare aardappelsoorten voor het maken van stamppot zijn kruimige aardappelen; deze vallen snel uit elkaar tijdens het koken en zijn daarom uiterst geschikt voor stamppotgerechten. De doré, eigenheimer, alpha of malta zijn allemaal kruimige aardappelen’’, zegt Werner in zijn boek. ,,Maar gebruik vooral een aardappel die jij zelf heel lekker vindt’’, raadt hij aan.
Tip 2: leer de kunst van het stampen Een echte stamppotstamper is een must. ,,Soms zie ik mensen met een staafmixer tekeer gaan. Het resultaat is daarvan is niet best, want je stamppot verandert gewoon in een smurrie’’, zegt Drent.
,,Tijdens het stampen van je aardappelen kun je verwarmde melk, boter, peper en zout toevoegen voor een goede smaak.’’
Tip 3: vervang de aardappel eens door iets anders Een stamppot hoeft niet op basis van aardappel te zijn, vindt Werner. ,,Er zijn zoveel stamppotvariaties om te maken, ook zonder aardappelen. Aardappelen in een stamppotgerecht kunnen goed vervangen worden door verschillende groenten, zoals cassave, yam, bloemkool, pastinaak, of pompoen.’’
,,Een lekker recept zonder aardappel is bijvoorbeeld: stamppot van geroosterde uien en pompoen. Dit gerecht komt uit de oven. Je legt een geschilde pompoen, een in vieren gesneden ui, drie knoflooktenen en wat takjes tijm naast elkaar in een ovenschaal. Na 30 minuten haal je de schaal uit de oven, en is het stampen maar. Roer er nog wat zure room en een klontje gezouten boter doorheen voor de finishing touch.’’
Tip 4: probeer eens een avontuurlijke combinatie Drent is dol op experimenteren. Dat is direct ook één van zijn tips. ,,Durf je stamppot eens te combineren met noten of kaas, of laat het vlees een keer een dagje achterwege.’’
Een voorbeeld hiervan is een stamppot van raapstelen en gebakken geitenkaas. ,,Dit gerecht is op basis van aardappelen, raapstelen, Spaanse peper, volle melk, gezouten roomboter, olijfolie, geitenkaas met korst, en natuurlijk wat zout en peper. De geitenkaas bak je in 30 seconden op hoog vuur krokant, en serveer je ernaast’’, zegt Drent.
Tip 5: stop stamp eens in een nieuw jasje Er zijn diverse creaties waarmee je kunt experimenteren. Werner geeft in zijn boek onder andere een recept voor kroketten van boerenkoolstamp. ,,Dit gerecht is ideaal voor de dag erna als je nog wat stamppot over hebt. Je rolt wat balletjes van de stamp, en haalt ze daarna door de bloem, ei en paneermeel.’’
Tips 6: bewaar iets voor een later moment Stamppot is goed in te vriezen. ,,Je kunt dus een hele zak aardappelen in één keer opmaken. Ook beter, want aardappelen worden snel oud’’, zegt Drent.
Een stamppotgerecht kun je nog eens afmaken met behulp van een topping, aldus de stamppottengoeroe. ,,Zo is kaas bijvoorbeeld een ideale topping. Doe de stamppot in een ovenschaal en strooi er wat geraspte kaas overheen. Laat het even gratineren in de oven en daarna heb je een heerlijk krokante laag op de stamppot. Je kunt ook walnoten als topping gebruiken: heerlijk. Of probeer eens gebakken spekjes, croutons en zongedroogde tomaatjes. De mogelijkheden zijn eindeloos.’’
Pastinaak stamppot met ketjapchampignons
Met dit recept maak je een herfstige stamppot op basis van pastinaak.
Ingrediënten:
- 1 kg kruimige aardappelen
- 1 kg pastinaak
- 1 bosje krulpeterselie
- 200 g champignons
- 2 el ketjap manis
- 1 el olijfolie
- 100 ml volle melk
- Gezouten roomboter
- Zout en peper
Bereidingswijze:
- Schil en was de aardappelen, verwijder de pitten en snijd de aardappelen in vieren. Schil de pastinaak en snijd in gelijke stukken als de aardappelen. Kook de aardappelen en pastinaak samen in 15 tot 20 minuten beetgaar in water.
- Was de krulpeterselie en snijd fijn.
- Borstel de champignons schoon en snijd in vieren. Bak de champignons goudbruin in een koekenpan met de olijfolie en breng op smaak met de ketjap manis en een snuf zout.
- Giet de aardappelen met pastinaak af en stamp ze tot een puree. Roer de volle melk en een klontje gezouten roomboter erdoor. Breng de stamppot op smaak met zout en peper.
- Strooi de fijngesneden krulpeterselie over de champignons en serveer de champignons apart bij de stamppot.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Pioppi-dieet helaas niet zo gezond als het lijkt
-
PREMIUM
Diëtiste legt uit wat McDonald’s en ander fastfood doet met je lijf: ‘Wraps zijn niet zo gezond als ze lijken’
Een hamburger, frietje of een andere snack is op zijn tijd niet te versmaden. Maar wat doet het met je lichaam als je elke week of misschien zelfs elke dag fastfood eet? Als je dan gaat voor een snelle hap, zijn sommige opties dan nog gezonder dan andere? En kun je de ‘schade’ ongedaan maken door te sporten of de rest van de tijd gezonder te eten? Diëtist Sanne Mouha legt het uit. -
48
Natte handdoeken over de stoelen en een pannetje met natuurazijn: zo haal je de gourmetlucht uit je huis
Na een gezellig middagje of avondje gourmetten met familie hangt er een intense baklucht in huis. Hoe krijg je deze onaangename geur zo snel mogelijk weg? Twee experts delen hun beste tips om je huis weer fris te krijgen: ‘Hang na het gourmetten natte handdoeken in huis’ -
PREMIUM
Omega 3 kan hart- en vaatziekten voorkomen, maar je lichaam maakt het zelf niet aan: in deze voeding zit het
Omega 3-vetzuren helpen hart- en vaatziekten voorkomen en bevorderen een goed functionerend immuunsysteem. Alleen: ons lichaam maakt ze zelf niet aan. Hoe kunnen we ze dan toch binnen krijgen? Professor Imogen Foubert en diëtiste Nadine Vanvuchelen leggen uit hoe je je omega 3-niveau kunt opkrikken. -
Consumentenbond
De beste espressomachine is ruim drie keer duurder dan de nummer 2
Ben je een echte koffieliefhebber? Dan is het overwegen van een halfautomatische espressomachine de moeite waard. Wat is de beste pistonmachine? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
‘Dame met grijs haar’ niet gediend van koffiebeleving bij Nespresso: ‘Schending van mijn waardigheid’
-
-
-
Amerikaanse wetenschapper: 'Kopje thee smaakt het best met zout’, Britten onthutst
Een kop thee met zout veroorzaakt letterlijk een storm in een glas (heet) water in Groot-Brittannië. Een Amerikaanse wetenschapper claimt met een schepje zout het beste recept voor een kop thee te hebben gevonden. En dat raakt een gevoelige snaar bij de Britten, die verknocht zijn aan de warme drank. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Tom (27) heeft een nieuwe vriendin en plots spelen zijn prikkelbare darmen weer op
Bij Tom spelen zijn prikkelbare darmen weer op. Spanningen zijn de boosdoener, maar waar die vandaan komen, is hem een raadsel. Zijn vriendin geeft onbedoeld toch een hint.
-
PREMIUMRecepten
Karaage, Yakisoba en hambagu: De Japanse keuken heeft meer te bieden dan sushi
-
PREMIUMGeldflaters
Mandy gaf 150 euro uit om haar balkon op te fleuren: ‘Nu zit ik met bakken vol halfdode planten’
Mandy Schouten (31) wilde met 150 euro aan tulpenbollen, aarde en plantenpotten haar balkon opleuken, maar niets kwam uit. Iedereen maakt weleens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. -
-
PREMIUMMet video19
Experts delen hun tips om lastminute zomerfit te worden: 'Stop 2 weken met alle suikers’