Direct naar artikelinhoud
NieuwsGriepprik voor leraren

Scholen gaan griep te lijf met gratis vaccin en premie van 405 euro voor docenten

Leraren in het basis- en voortgezet onderwijs en op mbo-opleidingen in Amsterdam kunnen gratis een griepprik halen. Dat heeft het Amsterdamse stadsbestuur besloten. Het wil zo voorkomen dat te veel docenten door griep worden geveld en scholieren naar huis moeten worden gestuurd. Andere scholen gaan zelfs nog verder en belonen docenten met een financiële vergoeding als ze een prik halen. 

Scholen gaan griep te lijf met gratis vaccin en premie van 405 euro voor docenten
Beeld ANP XTRA

Amsterdam lijdt aan een groot tekort aan leerkrachten. Er waren aan het begin van het schooljaar al amper genoeg docenten om alle klassen te bezetten, laat staan dat er vervangers zijn om een eventuele grote uitval op te vangen.

De GGD Amsterdam houdt volgende week een apart spreekuur voor leraren die de gratis inenting willen. Er is haast geboden, omdat de prik voor half november moet zijn gezet om een effectieve bescherming te bieden. De jaarlijkse griepgolf begint doorgaans deze maand. Amsterdam stelt 50 duizend euro beschikbaar voor inentingen. Dat bedrag zou goed zijn voor duizend behandelingen.

Vergoeding

De Amsterdamse docenten zijn niet de enigen die door hun werkgever worden aangezet tot een inenting tegen griep. De Scholen voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO) geven docenten een extra beloning als ze een griepprik bij hun huisarts halen. Ze kunnen een vergoeding krijgen van 405 euro. Daar moeten de docenten wel het vaccin van betalen. ‘De vergoeding is een flink bedrag, maar uit andere sectoren zoals de zorg blijkt al dat mensen een gratis behandeling niet genoeg vinden om zich te laten inenten’, zegt directeur Suzan Polet van de SvPO.

Er zijn vijf Scholen voor Persoonlijk Onderwijs: in Amsterdam, Geldermalsen, Hardegarijp, Kapelle en Utrecht, met samen rond de 160 docenten.

In september kregen leraren van 32 Twentse basisscholen al het aanbod om een griepprik te halen. Hun werkgever, onderwijskoepel Consent, wil zo voorkomen dat ze bij een griepgolf schoolklassen naar huis moet sturen. Dat was het geval vorige winter, toen de griepgolf langer aanhield dan normaal. Ook medewerkers die niet voor de klas staan kunnen zich laten vaccineren. Het gaat om circa 700 personeelsleden.

Viroloog Ab Osterhaus pleitte er begin dit jaar voor dat alle onderwijsgevenden in 2019 worden ingeënt tegen het griepvirus. Volgens hem vormt een klaslokaal de perfecte infectiehaard en is het goedkoper voor een school om de griepprik aan te bieden dan vervangers te regelen voor zieke docenten. De PO-Raad, een organisatie voor het primair onderwijs, vindt een gratis vaccinatie op vrijwillige basis prima, maar wijst een verplichte griepprik af. ‘Het echte probleem is ook niet de griep, maar het tekort aan leraren’, aldus de raad.