Patiënten verlaten het MC Slotervaart
NOS Nieuws

Specialisten MC Slotervaart willen ziekenhuis zelf overnemen

Specialisten die voorheen werkzaam waren bij het failliete MC Slotervaart willen zelf het ziekenhuis overnemen. Dat hebben ze gezegd bij een rechtszaak die is aangespannen om het faillissement van het Amsterdamse ziekenhuis tegen te houden. Morgen maakt de rechter bekend of het faillissement wordt teruggedraaid. Een motivering volgt later.

Vanochtend vochten 42 medisch-specialisten het faillissement aan. Inmiddels steunen 45 artsen de plannen, ongeveer de helft van de medische staf. "Die zeggen: geef ons de ruimte om met de curator te gaan praten, en met Zilveren Kruis, en dan nemen we de boel over", zei verslaggever Roel Pauw op NPO Radio 1.

De specialisten zouden bereid zijn een persoonlijke lening van 50.000 euro per persoon aan te gaan, om zo ruimte te creëren om met de betrokken partijen te praten. De curator heeft in een reactie laten weten dat hij het plan van de specialisten serieus zal nemen, zoals hij dat bij iedere kandidaat doet.

Eerder plan

Wie de dagelijkse leiding van het MC Slotervaart zou moeten overnemen, is niet duidelijk. "Als het er allemaal van komt, dan zal de nieuw aan te stellen bestuursvoorzitter niet per se uit eigen gelederen komen. Het moet wel iemand zijn met een medische achtergrond", zegt radioloog Evelijn Beuerle, die het woord voert namens de specialisten.

Het is niet voor het eerst dat de artsen voorstellen het ziekenhuis een financiële injectie te geven met privégeld. Een paar maanden geleden waren het bestuur en zorgverzekeraar Zilveren Kruis volgens de specialisten niet geïnteresseerd in zo'n plan.

De artsen denken dat de situatie nu anders is, omdat het ziekenhuis failliet is en een grootaandeelhouder van het toneel is verdwenen. "Nu is het in theorie mogelijk om met de inleg van de specialisten en anderen een meerderheidsbelang voor elkaar te krijgen", zegt Beuerle.

Kansen?

"Hoe kansrijk hun poging is, moet nog maar blijken", zegt verslaggever Pauw. "In de zitting vliegen de miljoenen je om de oren. Van schuldeisers, uitstaande rekeningen. Ook de salarissen van oktober moeten nog worden betaald."

Hoogleraar Gezondheidseconomie Wim Groot van de Universiteit van Maastricht acht de kansen van de specialisten niet groot. "Je hebt wel participatie van specialisten in ziekenhuizen en je hebt specialisten die een kliniek beginnen. Maar dit is bij mijn weten niet eerder gebeurd."

Groot vraagt zich af waar de specialisten het geld en de kennis vandaan halen waarmee ze de schulden van het MC Slotervaart kunnen wegnemen. "Het is een zwaar verlieslijdend ziekenhuis met een hoop onbetaalde rekeningen. Als je het faillissement ongedaan zou maken, staan ook alle schuldeisers snel bij de nieuwe eigenaren op de stoep."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl