Marko: "Honda nog maar 10 kW achter, gat is met sterk chassis te overbruggen"

Dat Helmut Marko erg positief is over de ontwikkeling van toekomstig motorleverancier Honda is al langer bekend, maar de Oostenrijkse topadviseur van Red Bull Racing heeft zijn positivisme na de Grand Prix van Mexico ook voor het eerst in cijfers gevat. Volgens hem ligt Honda nog tien kW – iets meer dan 13 PK – achter op de rivalen van Mercedes en Ferrari.

Max Verstappen, Red Bull Racing RB14

Foto door: Simon Galloway / Motorsport Images

Deze cijfers staven de door Marko veelvuldig uitgesproken overtuiging dat Honda op de goede weg is en dat de overstap naar het Japanse merk een duidelijke stap voorwaarts betekent. “Wij verwachten dat Honda nog maar tien kW achter Ferrari en Mercedes ligt”, stelt de Oostenrijker tegenover Auto, Motor und Sport. Marko verwacht echter niet dat dit ook meteen een netto-achterstand ten opzichte van beide topteams hoeft te betekenen. “Wij vertrouwen erop dat wij met een goed chassis op gelijke hoogte [met hen] kunnen komen.”

De voorspelling van Marko zou betekenen dat Red Bull Racing in 2019 over een gelijkwaardig totaalpakket kan beschikken en dat Max Verstappen en Pierre Gasly derhalve een meer reële kans krijgen om structureel voor overwinningen en zelfs titels te vechten. Aan het positivisme van Marko zal het in ieder geval niet liggen. “Wij zijn inderdaad hoopvol gestemd. We hebben ook al data van de nieuwe voorvleugel gezien en dat maakt ons zeer optimistisch”, zinspeelt de voorman van Red Bulls Formule 1-project nogmaals op significante verbetering.

In 2018 bleek structureel voor overwinningen vechten nog een brug te ver. Verstappen trok in Mexico weliswaar dominant aan het langste eind, maar liet duidelijk weten de race op het Autodromo Hermanos Rodriguez als de laatste serieuze kans van 2018 te zien. Marko sluit echter niet uit dat zijn pupillen in Abu Dhabi nogmaals een gooi naar de prijzen kunnen doen. “Brazilië wordt door het lange rechte stuk dat bergop loopt moeilijk voor ons. Maar ik moet nog zien wat er in Abu Dhabi mogelijk is. Onze auto lijkt momenteel zeer snel te zijn en we hebben ons de laatste races sowieso erg goed ontwikkeld”, schrijft hij het restant van 2018 nog niet bij voorbaat af.

Kan Max Verstappen volgend jaar al een gooi naar de wereldtitel doen of is 2020 een reëel doel? Michael Bleekemolen kijkt vooruit:

 

Sluit je aan bij de Motorsport community

Praat mee
Vorig artikel Gasly hekelt inconsequente wedstrijdleiding: "Er is een groot grijs gebied"
Volgend artikel Liefhebber Raikkonen: Sauber kan positief verrassen in 2019

Beste reacties

Er zijn nog geen reacties. Wil je er één schrijven?

Meld je gratis aan

  • Snel toegang tot je favoriete artikelen

  • Stel alerts in voor breaking news en je favoriete coureurs

  • Laat je horen met de reactiemodule

Motorsport prime

Ontdek premium content
Abonneer

Editie

Nederland