Actievoerders demonstreren bij de tankers van de NAM in Farmsum
NOS Nieuws

Excuses NAM voor lekkage Farmsum, maar 'we houden niets achter'

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft zijn excuses aangeboden voor de lekkage op het terrein in Farmsum waarbij tienduizenden liters giftig aardgascondensaat het riool in stroomden.

De lekkage ontstond begin deze maand toen een pomp en een klep op het tankopslagterrein bij Delfzijl uitvielen. Het lek bleef vanwege menselijke fouten dagenlang onopgemerkt.

De NAM heeft sindsdien al extra veiligheidsmaatregelen genomen, maar nu steekt directeur Atema ook de hand in eigen boezem. "Helaas moet ik constateren dat wij in geval van Farmsum duidelijk zijn tekortgeschoten ten aanzien van onze eigen standaard en die van de omgeving. Aardgascondensaat hoort niet in het oppervlaktewater en als dat wel gebeurt, dan mag het niet een paar dagen duren voor we dat ontdekken."

De directeur zegt dat het riool na een grondige schoonmaakbeurt snel weer in gebruik kan worden genomen.

Actievoerders hebben de afgelopen dagen het terrein van de NAM geblokkeerd. Ze willen dat de NAM meer opening van zaken geeft.

NAM-directeur Atema zegt dat onderzocht wordt hoe de communicatie verbeterd kan worden. "Er ontstaat nu soms een beeld dat NAM moedwillig informatie onder de pet houdt. Dat is onjuist. Wij hadden eerder moeten herkennen dat wij het recente Farmsum-incident veroorzaakt hadden maar hebben nooit, ook niet in het geval van deze lekkage, moedwillig zaken niet gerapporteerd of achtergehouden."

Onderzoek

De directeur zegt dat er na het incident een zeer uitgebreid en diepgaand onderzoek is ingesteld. "Al onze inspanningen zijn erop gericht om te leren van dit incident, verbeteringen door te voeren en het vertrouwen met onze omgeving te herstellen."

Het Staatstoezicht op de Mijnen, dat toezicht houdt op de gaswinning, heeft aangekondigd dat er een strafrechtelijk onderzoek komt naar de rol van de NAM bij de vervuiling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl