Synagoge VS herdenking
© Brendt A Petersen/Shutterstock.com

Bij een terroristische aanslag in een synagoge in de VS zijn zaterdag elf doden gevallen en zes zwaargewonden. De verdachte heeft zich na de schietpartij overgegeven aan de politie. Tijdens de aanslag riep de 46-jarige verdachte dat alle joden dood moeten, en na bekendmaking van zijn naam werden er veel antisemitische berichten van de man teruggevonden. Deze bevonden zich op het sociale netwerk Gab, dat zichzelf omschrijft als een plek waar vrijheid van meningsuiting leidend is. Gab is daardoor vooral een toevluchtsoord geworden voor gebruikers met extreemrechtse en haatdragende ideeën.

Onder vuur na aanslag

De app van Gab is nooit toegelaten tot de App Store en is in augustus 2017 verwijderd uit de Google Play Store. Na de aanslag in Pittsburgh kwam de website onder een vergrootglas te liggen, omdat de terrorist actief was op het platform. PayPal maakte het onmogelijk voor Gab om betalingen te ontvangen, omdat het niks te maken wil hebben met een netwerk dat haat toestaat. Ook is de hele website inmiddels offline, omdat de hostingpartij en de domeinregistratie Gab niet meer willen ondersteunen.

Gab

Het platform heeft naar eigen zeggen zo’n 700.000 leden. Volgens The New York Times is dreigen met geweld er niet toegestaan, maar wordt haatzaaien niet expliciet verboden. Gab zegt in een verklaring dat het afstand neemt van alle handelingen van terrorisme en geweld.

Laat een reactie achter