Gelijmd vlees maakt consumenten misselijk
Een video die de Keuringsdienst van Waarde vandaag publiceerde heeft veel kijkers kwaad gemaakt. In het korte filmpje laten de makers zien hoe vlees- en visresten in de fabriek aan elkaar worden geplakt.
‘Walgelijk’, ‘smerig’ en ‘echt zo goor'. De verontwaardiging is groot op Facebook, waar de Keuringsdienst van Waarde het bericht over het lijmvlees plaatste. Op het bericht kwamen meer dan driehonderd reacties en de video werd 56.000 keer bekeken.
Je moet ‘lijmvlees’ goed gaar bakken en helemaal doorbakken
Wat veel mensen niet weten, zo laat de video zien, is dat biefstuk, schnitzel, plakken zalm en carpaccio bestaan uit stukjes vlees. Dat hoort ook op het etiket te staan. In de vleesfabriek worden de resten bij elkaar geperst. Om het aan elkaar te lijmen worden twee stoffen gebruikt: fibrinogeen en trombine. Het zijn dezelfde stoffen die ervoor zorgen dat je bloed stolt als je een wondje hebt.
Soms is met het blote oog te zien dat je geen vlees van één stuk op je bord hebt. Maar biefstuk is zo goed geplakt, dat het net echt lijkt. ‘Ik word er een beetje misselijk van!’ reageert Michelle Veenstra. ‘Het idee dat verschillende stukken vlees met een middeltje aan elkaar geplakt wordt... verspilling kan je ook op andere manier tegengaan. Door het gewoon te verkopen zoals het is. Van kleine stukjes biefstuk kan je prima gerechten maken. Nu ik dit weet denk ik 10 keer na voordat ik biefstuk koop, bah!’
Voor veel mensen extra reden om geen vlees meer te eten. Of alleen nog maar naar de slager te gaan. Maar niet iedereen walgt van het procedé: het is goed om alles van het dier te gebruiken, betogen facebookgebruikers. Dat is beter dan weggooien.
Het is niet gevaarlijk om plakvlees te eten, zo laat Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum weten. ,,De lijmstoffen zijn vaak natuurlijke fosfaten die de stukken vlees aan elkaar hechten. Het is veilig.”
Van der Ploeg maakt een kanttekening. ,,Je moet ‘lijmvlees’ goed gaar bakken en helemaal doorbakken. Omdat het niet meer één stuk vlees is, kunnen er bacteriën in de binnenkant van het vlees zitten. Bij biefstuk uit één stuk vlees is dat niet het geval, daar zitten de bacteriën bijna alleen aan de buitenkant.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM8 vragen28
Gebruikers van Marktplaats maken zich zorgen: kijkt de Belastingdienst nou wel of niet mee?
-
Schoonmaaktip
Lenteschoonmaak voor je tuinset: dit sopje gebruik je het beste om weervlekken uit je kussens te krijgen
Vanaf Koningsdag wordt het weer warmer en dat betekent dat we weer op ons terras gaan zitten. Tijd om die kussens uit de opslag te halen en vlekvrij op de tuinset te leggen. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp weet als geen ander hoe je algen-, weer en vetvlekken uit tuinkussens en markiezen kunt krijgen. -
consumentenbond
80 verschillende airfryers getest: dit is de beste
Wat is de beste airfryer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Omega 3 kan hart- en vaatziekten voorkomen, maar je lichaam maakt het zelf niet aan: in deze voeding zit het
Omega 3-vetzuren helpen hart- en vaatziekten voorkomen en bevorderen een goed functionerend immuunsysteem. Alleen: ons lichaam maakt ze zelf niet aan. Hoe kunnen we ze dan toch binnen krijgen? Professor Imogen Foubert en diëtiste Nadine Vanvuchelen leggen uit hoe je je omega 3-niveau kunt opkrikken. -
Culinair festival gaat plots niet door: organisatie wacht acht maanden tevergeefs op vergunning
Het culinaire festival Haagse Wereld Hapjes gaat opeens niet door. Organisator Lisette Ernens wacht al acht maanden vergeefs op een vergunning voor het pinksterevenement. En nu is het te laat: ,,Zo is het echt niet leuk meer.”Den Haag
-
‘Van het geld dat je bij verstopping aan een loodgieter uitgeeft, kun je voor de rest van je leven frituurvet kopen’
-
-
-
PREMIUMProefpanel
Getest: tompoucen uit de supermarkt, deze moet je niét eten: ‘Het deeg is taai en de vulling lijkt op vla’
Zaterdag is het Koningsdag. Dan gaan we weer massaal aan de tompouce. Nu (vaak) bedekt met oranje glazuur, en die straks weer roze of geel is. Maar het gaat niet om de bovenkant, zo blijkt. ,,Het is het bladerdeeg en de gele room waar het om draait.’’ -
Half miljoen Nederlanders met voedselallergie, maar helft restaurants gaat de fout in met informatie
Nederlanders met een allergie moeten in restaurants goed uitkijken wat ze bestellen. Meer dan de helft van de restaurants informeert klanten onvoldoende over allergenen die hun voedsel bevat. Op menukaarten is allergenen-informatie niet altijd te vinden, ook is informatie over allergieën niet altijd goed vastgelegd, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
-
PREMIUM
Voor 2,38 euro bereidt chef-kok Herman den Blijker een topmaaltijd: ‘Is helemaal niet moeilijk’
Rotterdam -
Karnemelk is vaak geen echte karnemelk
Karnemelk is gekarnde melk. Logisch. Of toch niet? De Keuringsdienst van Waarde zocht uit wat karnemelk is en ontdekte dat de versie uit de fabriek eigenlijk zo niet genoemd mag worden. -
-
PREMIUM
In dit restaurant koken tien sterrenchefs samen: ‘De absolute top uit het hele land’
Den Haag, Wassenaar