Ads Top

1 miljoen ton bodemas in 'Het Dak van Drenthe'

Onlangs heeft Attero een mooie mijlpaal bereikt. Maar liefst 1 miljoen ton bodemas is verwerkt in Het Dak van Drenthe. Bodemas is een opgewerkte grondstof afkomstig van de afvalenergiecentrale. De miljoenste ton is door Paul Ganzeboom (CEO Attero) verwerkt op het Dak van Drenthe.

Om het openbare en recreatieve gedeelte op de VAM-berg in Wijster af te schermen van het gedeelte waar Attero de komende jaren nog afval mag storten wordt het Dak van Drenthe aangelegd. Dit betreft een 800 meter lange zichtwal van bodemas . Aanleiding voor de aanleg van het Dak van Drenthe is de wens van de provincie Drenthe om zich te ontwikkelen als de fietsprovincie van Nederland. Onderdeel van dat plan was de ontwikkeling van de VAM-berg tot een uitdagende fietsomgeving. Als Attero hebben we een deel van de stortlocatie hiervoor beschikbaar gesteld. Dit deel van de stortplaats zal eerder definitief afgedekt worden dan de oorspronkelijke planning was en ingericht worden voor recreatief en landschappelijk gebruik.

Vanaf eind 2017 wordt er met man en macht gewerkt aan het vullen van de zichtwal. Per dag worden tussen de 150 en 250 vachtwagens gelost. Dat betekent dat de berg dagelijks met ca. 3.500 m3 ‘groeit’. Dit is tussen de 5.000 en 8.000 ton per dag. In totaal zal er in de gehele constructie ca. 2,4 miljoen ton bodemas worden hergebruikt/toegepast. De planning is dat het Dak van Drenthe december 2019 vol is en in 20121 zal worden afgedekt en opengesteld.

Langs het Dak van Drenthe en op de hellingen van de VAM-berg wordt een unieke fietsroute aangelegd. In samenwerking met de provincie Drenthe is een tracé uitgedacht waar wielrenners en fietsliefhebbers binnen afzienbare tijd hoogtekilometers kunnen maken met een uitzicht over het prachtige Drentse landschap. Voor de aanleg was het nodig binnen korte tijd een grote hoeveelheid kwalitatief goede grond bijeen te halen voor de diverse ophogingen. Daarnaast wordt een aanzienlijk deel grond afkomstig van diverse regionale werken hergebruikt door tussenkomst van Attero’s eigen grondbanken in Wijster en Wilp.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.