Eerdere demonstratie voor de sluiting van de detentiekampen
NOS Nieuws

Demonstranten Australië eisen sluiting detentiekampen asielzoekers

In Australië hebben demonstranten de druk op de politiek opgevoerd om de detentiekampen voor asielzoekers op twee eilanden te sluiten. In Sydney legden demonstranten het verkeer in het centrum stil om aandacht voor de zaak te vragen en ook in Melbourne gingen mensen de straat op.

De roep om de vluchtelingen naar het vasteland te halen, klinkt al langer, maar nu bekend is geworden dat de omstandigheden vooral bij kinderen hun tol eisen, neemt de druk op de regering-Morrison toe. Volgens hulporganisaties en artsen hebben steeds meer kinderen psychische klachten. Sommige zijn in shock, waardoor ze niet meer in staat zijn om te eten, te drinken en te praten, zegt Artsen zonder Grenzen.

Kentering

Volgens correspondent Robert Portier is er een kentering waar te nemen in de houding van Australiërs ten aanzien van de asielzoekers nu de aandacht vooral op kinderen is gericht.

De regering houdt de evacuatie van alle kinderen en hun familie tegen, zodat de rechter er bij ieder geval opnieuw aan te pas moet komen om een kind in nood te laten overbrengen. Maandag werden 11 kinderen voor medische behandeling geëvacueerd van Nauru.

De omstandigheden op de eilanden Manus en Nauru, waar Australië detentiekampen voor bootvluchtelingen heeft ingericht, zijn slecht. Er is al jaren protest tegen. Ook de VN riep het land twee weken geleden op de kampen te sluiten om een gezondheidscrisis te voorkomen. De VN houdt Australië verantwoordelijk voor de omstandigheden.

Iedereen weg

De demonstranten willen dat niet alleen de kinderen, maar alle asielzoekers naar het vasteland worden gehaald. Er zitten meer dan 1400 mensen in de detentiekampen. Sommigen zitten er al jaren.

De regering zegt de bootvluchtelingen tegen te houden om mensensmokkelaars in Azië te ontmoedigen. Een senator van een groene partij werd de toegang tot Nauru geweigerd, omdat de Australische regering het eilandbestuur had opgedragen de man geen visum te geven.

De coalitieregering van premier Morisson heeft de meerderheid verloren in het lagerhuis. Onafhankelijke parlementariërs die een beslissende stem hebben, dreigen hun steun aan hem op te zeggen als hij de kinderen niet uit de kampen haalt.

Morrison zegt dat er achter de schermen aan een oplossing wordt gewerkt, maar volgens Portier is dat niet te controleren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl