E-mail niet leesbaar? Klik hier
The Rights Forum
Nieuwsbrief 26 okt 2018
Beste lezer,

Er wordt veel onzin beweerd over de meer dan 5-miljoen Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten. Bijvoorbeeld dat alleen bij Palestijnen de vluchtelingenstatus overgaat op kinderen en kleinkinderen. Het zijn vooral de verdedigers van de Israëlische bezettingspolitiek die met deze nepfeiten op de proppen komen.
Vrouw in Gaza Beach kamp
Het doel van het verspreiden van deze nepfeiten is de nakomelingen van de oorspronkelijke Palestijnse vluchtelingen hun rechten te ontzeggen: hun recht op terugkeer naar hun voormalige woonplaatsen in het huidige Israël, en compensatie voor hun door de staat Israël afgenomen eigendommen. Op basis van het internationaal recht en de universele mensenrechten hebben vluchtelingen die rechten.


UNRWA-topman in Den Haag

Wij hadden eerder deze maand het voorrecht UNRWA-topman Pierre Krähenbühl te vergezellen, op bezoek in Nederland. Krähenbühl sprak met leden van de Tweede Kamer en ontmoette vertegenwoordigers van organisaties die werkzaam zijn in Gaza en op de Westoever. Hij prikte zorgvuldig de mythen door die door de Israël-lobby worden gebruikt om de Palestijnse vluchtelingen hun rechten te ontzeggen.
Pierre Krahenbuhl
Is er kans dat het vredesproces nieuw leven wordt ingeblazen? Mogelijk gaat de Franse president Macron de komende maanden een initiatief ontplooien. Of is hierbij de wens de vader van de gedachte? Lees verder >

Bijeenkomsten Maand van de Geschiedenis

Wij organiseerden deze maand bijeenkomsten in verschillende delen van het land. We vertoonden o.a. de film “Naila and the Uprising” en fotografe Gerdien Wolthaus Paauw liet haar indrukwekkende fotoreeks zien, die zij eerder dit jaar maakte in Jeruzalem. Bovenal was het inspirerend zoveel mensen te ontmoeten met een warm hart voor de doelen die The Rights Forum nastreeft, en te luisteren naar hun vragen, opmerkingen en suggesties.
Foto Wolthaus Paauw
“Is het niet vooral een kwestie van fatsoen om op te komen voor naleving van het internationaal recht en respect voor de mensenrechten in Israël/Palestina”, vroeg een mevrouw in Tilburg vorige week. En hoewel we het woord fatsoen niet vaak gebruiken in de context van een politiek debat, is het inderdaad niet meer dan fatsoenlijk om op te komen voor een Nederlandse politiek die niet langer bezetting gedoogt en apartheid en discriminatie verwerpt.
Er kwamen op de bijeenkomsten veel vragen over wat The Rights Forum en partnerorganisaties nu eigenlijk concreet bereiken. In de komende maanden zullen we daar uitvoerig over berichten.

Wat betreft deze maand kunnen we in ieder geval wijzen op onze betrokkenheid bij de komst van UNWRA-topman Pierre Krähenbühl naar Den Haag. Hij slaagde erin op het hoogste niveau misverstanden over het werk van de VN voor Palestijnse vluchtelingen recht te zetten. Dat zal, naar verwachting, zeker gevolgen hebben; wellicht in de vorm van additionele Nederlandse steun voor UNRWA.  
Steun onze strijd voor rechtvaardigheid. Dank voor je hulp!
Twitter
Facebook
Website
Stuur ons een bericht
afmeldenaanmelden | wijzig gegevens | bekijk in browser | steun ons | stuur door