Op het strand van Boracay is na de grote schoonmaak weer maagdelijk wit
NOS Nieuws

Filipijns bountyeiland Boracay weer open voor publiek

Toeristen kunnen weer op vakantie naar het populaire Filipijnse bountyeiland Boracay. De vakantiebestemming werd een half jaar geleden gesloten voor een grote schoonmaak, omdat het volgens de Filipijnse president Duterte was veranderd in een beerput.

Nu wordt het eiland weer gesierd door schone, witte stranden:

Toeristen mogen weer naar Boracay

Niet alleen de Filipijnen kampen met de gevolgen van massatoerisme. Thailand sloot in 2016 al een eilandengroep in de Andamese Zee, waarvan één eiland voorgoed. Het beroemde strand waar de speelfilm The Beach werd opgenomen is sinds juni dit jaar een poosje dicht voor toeristen.

Onverbiddelijk

In het geval van Boracay was de maat voor Duterte vol, toen hij een filmpje op YouTube zag van een afvoerpijp die zwart, vervuild water in zee loosde. "We hebben de parel van ons land verwaarloosd", zei hij toen.

Op de dag dat de toeristen moesten vertrekken, was correspondent Michel Maas op Boracay, zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. Zo smerig als in de video trof hij het eiland niet aan - de bewuste afvoerpijp was al dichtgeschroefd - maar het was volgens Maas overduidelijk dat het toerisme zijn stempel heeft gedrukt op het kleine eiland van 10 vierkante kilometer.

Sloophamer

"Elk hoekje was volgebouwd", zegt Maas. "Overal stonden hotelletjes en guesthouses. Ook pal aan het strand. Je kon zien dat daar een soort wildgroei was geweest. Het viel mij vooral op hoe gelaten de mensen waren en Duterte gehoorzaamden. Ze zetten meteen de sloophamer in hun restaurantjes."

Toeristen komen vandaag aan op Boracay

Het afgelopen half jaar is de riolering op het eiland uitgebreid en zijn de wegen verbreed. 400 hotels en guesthouses zonder vergunning en meer dan 2000 kleine ondernemingen (marktkraampjes, eettentjes en massagesalons) zijn gesloopt. Om het eiland te ontlasten zijn strandfeesten, wegwerpplastic en motorvoertuigen voortaan verboden.

Slechts 147 horeca-ondernemingen hebben een vergunning gekregen, en het is de bedoeling dat er niet meer wordt bijgebouwd. Dat betekent dat een groot deel van de mensen die actief zijn in de toeristenindustrie op zoek moet naar nieuw werk.

Het herstel van Boracay is nog niet afgerond

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl