Café De Witte Kat in Sneek blijft dicht om drugshandel

Café De Witte Kat in Sneek blijft gesloten. Súdwest-Fryslân heeft de exploitatievergunning terecht ingetrokken, zo bleek woensdag in de rechtbank van Groningen. De uitbater vocht deze beslissing van de gemeente aan zodat hij zijn zaak weer kon openen.

Een week voor de Sneekweek besloot waarnemend burgemeester Magda Berndsen het café aan de Kruizebroederstraat voor drie maanden te sluiten vanwege drugshandel. De vergunningen werden afgepakt. Kroegbaas Michel Mok vocht dat aan bij de Groninger rechtbank. Hij wil zijn zaak weer open gooien. Maar volgens de bestuursrechter heeft de gemeente de beslissing terecht genomen.

De politie waarschuwde Mok in december over drugsgebruik en -handel in zijn bedrijf. Een gesprek met het personeel volgde, maar verder gebeurde er niets.

Drugswikkels

Een politieonderzoek volgde, dat vijf maanden duurde. Er werden wikkels, waarin drugs zou hebben gezeten, gevonden. Een politiehond rook drugssporen. Een agent in burger zag hoe een barkeeper pakjes met poeder overhandigde aan klanten.

Barkeeper

In juni werden twee personeelsleden van De Witte Kat aangehouden en verhoord. Het strafrechtelijk onderzoek naar die twee loopt nog. De eigenaar zegt dat hij niets te maken heeft met een mogelijke drugshandel. Hij twijfelt sterk of de politie en de gemeente het wel bij het rechte eind hebben.

Vergunning intrekken

De rechter vindt dat de veiligheid van (ook minderjarige) bezoekers voorop staat. Het onderzoek heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat in De Witte Kat drugs zjin verhandeld. Op basis van het overtreden van de opiumwetgeving mag de vergunning worden ingetrokken, vindt de rechter.