Direct naar artikelinhoud

‘Italianen eerst': Italië zet de hakken in het zand nu de EU de begroting heeft afgekeurd

Lega-leider, vicepremier en minister van binnenlandse zaken Matteo Salvini.Beeld AFP

‘Italianen eerst’, vindt Lega-leider Salvini. “Italië wil niet langer een slaaf zijn van dwaze regels.’

De Italiaanse regering lijkt niet onder de indruk van het pak slaag dat het dinsdag kreeg van de Europese Commissie. Die heeft de Italiaanse begroting voor volgend jaar als te spilziek beoordeeld en afgekeurd, een primeur in het bestaan van de Europese muntunie.

De verantwoordelijke minister Giovanni Tria van financiën heeft nog niet gereageerd en premier Giuseppe Conte is op handelsmissie in Moskou, waar hij onder anderen president Poetin sprak – ook een teken aan de EU-wand.

Uiteraard was de uitgesproken Lega-leider, vicepremier en minister van binnenlandse zaken Matteo Salvini wel weer op de radio. Hij verdedigde de ingediende begroting, waarmee het begrotingstekort tegen eerdere afspraken in zal oplopen naar 2,4 procent. Volgens Salvini is het nieuwe beleid de enige manier om de economische groei aan te jagen en daarmee uiteindelijk de staatsschuld omlaag te brengen.

Europarlementariër Ciocca zette zijn schoen (‘Made in Italy') op de EU-verklaring

“De Italianen komen eerst”, zei Salvini. “Italië wil niet langer een slaaf zijn van dwaze regels.” In zijn optiek is het wenselijk ‘het omgekeerde te doen’ van wat eerdere regeringen deden.

Rode kaart

Rome heeft van Brussel drie weken de tijd gekregen om een nieuwe begroting in te dienen die meer in lijn is met de afspraken uit het stabiliteits- en groeipact voor de eurozone. Weigert Italië dat, dan is dat opnieuw een primeur.

Twitter bericht wordt geladen...

De rode kaart die de Europese Commissie heeft uitgedeeld, is geprezen door zowel Berlijn als Den Haag. “De Europese Commissie onderstreept, en we ondersteunen dat van harte, dat dit een proces van samenwerking is”, aldus een woordvoerder van de Duitse regering. CDA-minister Hoekstra van financiën noemt de stap van Brussel ‘goed en belangrijk’ voor het handhaven van de onderling afgesproken begrotingsregels.

Salvini distantieerde zich overigens van een actie van partijgenoot en Europarlementariër Angelo Ciocca in Straatsburg, dinsdagmiddag. Het incident speelde zich af na afloop van de persconferentie van Eurocommissarissen Dombrovskis en Moscovici, waarin ze de afwijzing van de begroting bekendmaakten.

Ciocca liep kalm op Moscovici af, pakte diens stapeltje papier, trok zijn schoen uit, liet de zool met ‘Made in Italy’ aan de perszaal zien en walste vervolgens met die schoen over de commissieverklaring heen.

Omdat de perszaal op dat moment leegliep, zagen weinigen het gebeuren. Pas toen Ciocca een vaag filmpje verspreidde van zijn daad, kwamen de tongen los. “Ik stapte op de berg van leugens die Moscovici tegen ons land schreef”, tweette Ciocca. “Italië verdient respect en deze #EuroImbecilli moeten begrijpen dat we het hoofd niet langer buigen.”

Moscovici reageerde ook via Twitter. ‘Grotesk’, noemt hij Ciocca’s actie. “In het begin lachen we er nog om, dan raken we eraan gewend en op een dag worden we wakker met het fascisme. Laten we waakzaam zijn, democratie is een breekbare schat.”

Lees ook:

Brussel vraagt Rome begroting aan te passen: ‘Er is geen alternatief’

De Europese Commissie vroeg dinsdag de Italiaanse regering formeel een nieuwe ontwerpbegroting voor 2019 in te leveren. Het is voor het eerst dat het dagelijks bestuur van de EU een begroting van een euroland verwerpt. 

De Italiaanse begroting is een klap in het gezicht van andere eurolanden

Het is tegenwoordig genoeg om een evident ondeugdelijke begroting ingang te laten vinden bij de eigen bevolking door te verwijzen naar de vijandige reactie van ‘die technocraten’ in Brussel, schrijft Trouw in een commentaar.