Gezondheid
  • 6
De Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde (NVK) roept de gezondheidsinspectie op in actie te komen tegen een homeopathisch alternatief voor vaccineren. Dat zegt voorzitter Károly Illy, die we interviewden voor ons onderzoek naar vaccinaties. ...

22 dagen geleden door Wilmama

REAGEER MET EEN EMOJI
8
1
3

Als een homeopathisch middel zo goed is als een geneesmiddel waarom laat je het dan niet onderzoeken als een geneesmiddel. (duurt wel jaren en de meeste zullen door de mand vallen)

Er zijn zeker homeopathische middelen die werken want vroeger gebruikte we veel meer uit de natuur en ook dat werkte maar we zijn veel vergeten en de farma probeert ons veel te laten betalen voor hun medicijnen die soms niet beter zijn als de oude natuurmiddel. (helaas wordt er ook veel troep verkocht als homeopathisch middel en deze hoeven niet geteste worden zoals geneesmiddelen)

"'Misleidend' en 'oneerlijk'
In Nederland mag voor geen enkel homeopathisch product een medische claim worden gedaan. Daarom maande de Reclame Code Commissie (RCC) eerder tien homeopaten die de profylaxe aanprijzen op hun website deze teksten te verwijderen, omdat deze ‘misleidend’ en ‘oneerlijk’ zouden zijn. Slechts één daarvan haalde de tekst volledig van de website."

1 TheoTheo    
22 dagen geleden door TheoTheo
11
Meld

@1 "Als een homeopathisch middel zo goed is als een geneesmiddel waarom laat je het dan niet onderzoeken als een geneesmiddel"

Is gebeurd.

Werkt niet.

2 LanCaster    
22 dagen geleden door LanCaster
7
Meld

@1 "Er zijn zeker homeopathische middelen die werken want vroeger gebruikte we veel meer uit de natuur en ook dat werkte maar we zijn veel vergeten"

Iets 'uit de natuur' is nog geen homeopathie.

Wat wèl werkt is opgenomen in de echte geneeskunde.

3 LanCaster    
22 dagen geleden door LanCaster
6
Meld

@1 middelen uit de natuur die werken worden gewoon opgenomen binnen de medische wetenschap. Aspirine, digoxine, algen verband. Dat is iets anders dan gepotentieerd water met suiker in een kek flesje.

4 datkanjijmakkelijkzeggen    
22 dagen geleden door datkanjijmakkelijkzeggen
5
Meld

@1
[ Er zijn zeker homeopathische middelen die werken want vroeger gebruikte we........]
De zoveelste die niet weet wat homeopathie in feite is. Het lijkt wel een liedje zonder einde en dat in 2018 nog.

Ik heb op het moment niet de puf om van voren af aan te beginnen.

5 Wilmama    
22 dagen geleden door Wilmama
6
Meld


@5 dat is één van de marketing-instrumenten van de homeopaten: neem iets dat werkt, noem dat homeopathie, en beweer dan dat homeopathie werkt.

6 Intellector    
22 dagen geleden door Intellector
3
Meld

@4 aspirine is een tablet waar ooit een octrooi voor gegeven is aan Bayer en de natuurlijke variant valt onder homeopathisch middel.

Je moet niet ieder homeopathisch middel zien als water met suiker al zal een kwakzalver dit zeker verkopen als homeopathisch.

7 TheoTheo    
22 dagen geleden door TheoTheo
13
Meld


Het wachten is nu op de lobbyistenclub die dit draadje zal overspoelen met beschuldigingen van een farma-complot dat probeert de concurrentie uit te schakelen.

Terwijl het natuurlijk alleen maar gaat om het verbieden van een onwerkzame behandeling die onterecht wordt aangeprezen als werkzaam. Het gaat dus gewoon om het verbieden van misleidende reclame. Zodra de homeopaten kunnen laten zien dat hun methode werkt en veilig is, zal die methode natuurlijk gewoon worden geaccepteerd. Zolang ze dat bewijs niet hebben geleverd, mogen ze hun methode niet aanprijzen - en wat mij betreft zelfs niet aanbieden.

8 Intellector    
22 dagen geleden door Intellector
4
Meld

@7 "en de natuurlijke variant valt onder homeopathisch middel."

Nee.

9 LanCaster    
22 dagen geleden door LanCaster
2
Meld

@7
[ @4 aspirine is een tablet waar ooit een octrooi voor gegeven is aan Bayer en de natuurlijke variant valt onder homeopathisch middel.]
Not even wrong! *zucht*

10 Wilmama    
22 dagen geleden door Wilmama
3
Meld

@7 dat was de boodschap niet, en iets zegt mij dat u dat eigenlijk best weet question

11 datkanjijmakkelijkzeggen    
22 dagen geleden door datkanjijmakkelijkzeggen
1
Meld

On topic verder met:
(**) De Volledige reactie van de inspectie:

‘In Nederland mag iedereen zelf kiezen naar wat voor een soort behandelaar hij gaat. Die vrijheid is een grondrecht. Tegelijkertijd mogen zorgverleners geen schade aanrichten of iets doen dat een groot risico geeft op schade. Daar zijn we heel scherp op. We letten daar onder meer op basis van meldingen van patiënten, maar ook in ons reclametoezicht. Deze aanbieders maken reclame voor hun behandelmethode, de homeopathie. Dat mag. De inspectie treedt op als er meldingen binnenkomen van homeopathische behandelaren die gezondheidsclaims doen over ongeregistreerde geneesmiddelen in het bijzonder. Zie ook onze berichtgeving vorig jaar, toen we optraden tegen reclame voor homeopathische griepbehandelingen. (ter info: https://www.igj.nl/actueel/nieuws/2017/11/30/igj-neemt-maatregelen-tegen-verboden-reclame-voor-homeopathische-griepbehandeling ) Zolang er alleen in algemeenheden over homeopathische behandelingen en geneesmiddelen wordt gesproken, hebben wij geen mogelijkheden om te handhaven.’ (**)

Dat optreden van de inspectie valt in de praktijk regelmatig vies tegen, weet ik uit persoonlijke ervaring.

12 Wilmama    
22 dagen geleden door Wilmama
3
Meld

@7 aspirine was een merknaam van Bayer, geen octrooi, en elke fabrikant mag al heel lang aspirine maken en verkopen (Bayer is nooit zo zorgvuldig geweest met die naam). De natuurlijke variant (wilgenblaadjes) geldt als fytotherapie en niet als homeopathie, en heeft wat vervelendere bijwerkignen.

13 Attercopus    
22 dagen geleden door Attercopus
2
Meld

Lachwekkende situatie.

Geen enkele kinderarts of ander witte jas heeft ooit de veiligheid van een reguliere vaccin aangetoond. Zij moeten maar eerst hun eigen tuintje op orde brengen en niet eerst naar een ander wijzen.

14 Robin    
21 dagen geleden door Robin
15
Meld

@14 kwaktrol.

15 LanCaster    
21 dagen geleden door LanCaster
2
Meld

@12
Dit was dus ook het antwoord dat ik kreeg van de Inspectie toen ik dit alles alweer drie jaar geleden aanzwengelde -- en ik stoor(de) me met name aan het volgende:
"Tegelijkertijd mogen zorgverleners geen schade aanrichten of iets doen dat een groot risico geeft op schade. Daar zijn we heel scherp op."
Kinderen loze suikerkorrels geven als 'bewezen werkzame bescherming' tegen potentieel dodelijke ziekten IS een groot risico op schade. Want als deze kinderen op latere leeftijd in contact komen met dragers van ziekten zoals difterie, mazelen of rodehond -- hier of bijvoorbeeld in Oost-Europa of India of andere plekken -- worden ze vrijwel gegarandeerd ziek, met alle narigheid van dien.

De ellende is dus dat de Inspectie dit specifieke argument van 'kans op schade' ontwijkt toen ik het met ze wilde bespreken -- ook nadat de RCC op basis van mijn klachten had geconcludeerd dat er inderdaad sprake was van gevaar voor de volksgezondheid.

Maar ja, het bevestigt dus eens te meer dat je als kwakzalver en oplichter straffeloos vrijwel alles kunt maken, zolang je het maar verkoopt als 'gezondheidszorg' en alleen een beetje oppast dat je in het openbaar geen specifieke middelen en kwalen noemt. Consumenten hebben op dit gebied geen enkele bescherming tegen oplichterij.

16 RichardR    
21 dagen geleden door RichardR
3
Meld

Kinderarts Illy over Homeopathische Profylaxe (HP) : ‘Kinderen en ouders worden in de luren gelegd door dit soort mededelingen die gewoon pertinent onwaar zijn.’

‘Ik maak me vooral zorgen over datgene wat er in een spreekkamer gebeurt, waar ouders onjuiste info krijgen en op basis van onjuiste info beslissingen nemen over niet vaccineren en druppeltjes geven, daar maak ik me zorgen over en eerlijk gezegd ook boos.’

17 Wilmama    
21 dagen geleden door Wilmama
3
Meld

@14
Je snapt er echt niet veel van.

18 Snorrie    
21 dagen geleden door Snorrie
3
Meld

@16
[ De ellende is dus dat de Inspectie dit specifieke argument van 'kans op schade' ontwijkt toen ik het met ze wilde bespreken -- ook nadat de RCC op basis van mijn klachten had geconcludeerd dat er inderdaad sprake was van gevaar voor de volksgezondheid.]
Dezelfde ervaring hebben meer mensen opgedaan, na soms maandenlang wachten op een reactie van de inspectie. Hopelijk gaat De Monitor nu meer succes krijgen.

19 Wilmama    
21 dagen geleden door Wilmama
1
Meld

@17
In Canada hebben ze hier al in 2015 een undercoverreportage over gemaakt: https://www.cbc.ca/news/health/vaccine-alternatives-offered-by-homeopaths-irresponsible-1.2852408
Er komen dus zoals verwacht allerlei bekende antivaccinatiefabels voorbij.

Ik weet niet of De Monitor dit ook heeft gedaan -- de redacteur met wie ik contact had zag het wel zitten, maar gezien eerdere berichtgeving over een openlijke confrontatie met de Munck vermoed ik dat men hiervan heeft afgezien. We zullen vanavond wel zien.

Maar ik weet inderdaad 100% zeker dat homeopaten hun individuele slachtoffers tijdens consulten nog aanzienlijk sterker zullen afraden om hun kinderen te laten vaccineren dan hun toch al behoorlijk met antivaccinatiefabels doorspekte websites doen vermoeden.

20 RichardR    
21 dagen geleden door RichardR
1
Meld

Aspirine is geen geneesmiddel als het vrij verkrijgbaar is bij de drogist zoals Chefarine en Rennies.

21 Verwonderd    
21 dagen geleden door Verwonderd
8
Meld

@21
Open in hemelsnaam een apart draadje over aspirine e.d., dan kunnen we hier on topic verder met het onderwerp waar het wèl om en over gaat. Alvast bedankt voor de medewerking.

22 Wilmama    
21 dagen geleden door Wilmama
4
Meld

@7

"aspirine is een tablet waar ooit een octrooi voor gegeven is aan Bayer en de natuurlijke variant valt onder homeopathisch middel."

De natuurlijke variant is géén homeopatie.
Overigens is de natuurlijke variant wilgenbastextract. Dat moet in dermate grote hoeveelheden worden ingenomen om enige pijnstillende werking te hebben dat een van de grote nadelen van die natuurlijk variant een enorm risico voor de gezondheid vormt. Het is namelijk bloedverdunnend en maagbloedingen (vaak gevolgd door de dood) zijn een bekende en zeer schadelijke bijwerking.
Die bloedverdunnende werking is in de farmaceutische aspirine grotendeels (maar niet helemaal) verwijderd.

23 Endandit    
21 dagen geleden door Endandit
1
Meld

@22
Ik combineer het wel even question
Omdat aspirine met water ingenomen werkt zijn is de werkzame werking in het geheugen van water opgeslagen.
Dus 2 slokjes water @ 10,- zullen helpen, tenminste net zo goed als die andere homeopatische troep.

24 Snorrie    
21 dagen geleden door Snorrie
1
Meld

@10 @22 Jij moest toch doorgaan over de aspirine. Jij maakt toch niet voor mij uit of ik op dit draadje iets neerzet. Ik vind jouw een drammerige eigenwijze betweterige dictator. Zijn daar pillen of vaccinatie's voor?

25 Verwonderd    
21 dagen geleden door Verwonderd
10
Meld

@22
Ik combineer het wel even question
Omdat aspirine met water ingenomen werd, is de werkzame werking in het geheugen van water opgeslagen.
Dus 2 slokjes water @ 10,- zullen helpen, tenminste net zo goed als die andere homeopatische troep.

26 Snorrie    
21 dagen geleden door Snorrie
1
Meld

@25 Gewoon negeren joh, en niet op de persoon gaan spelen. De enige die hier zou kunnen modereren is de redactie, maar die doet dat maar héél weinig. Dus iedereen mag lekker zoveel off topic gaan als ze maar willen! Iemand iets te melden over Ajax vanavond?

27 Attercopus    
21 dagen geleden door Attercopus
1
Meld

@27

Ajax?
Neu
Maar wel over aspirine, haha!

28 Dunkelheit    
21 dagen geleden door Dunkelheit
1
Meld

@27 Dat de Ajax supporters, na de wedstrijd aspirine nodig hebben question question question

29 RonMVV    
21 dagen geleden door RonMVV
1
Meld

@27 Van mij mag Ajax winnen. Ik weet niet hoe Benfica ervoor staat?

30 Verwonderd    
21 dagen geleden door Verwonderd
2
Meld

@16 Het zou toch ook te gek voor woorden zijn als een werkloze elektromonteur zonder ook maar de geringste kennis van zaken hier een beetje de dienst kan gaan uitmaken.
Ja, hier vinden ze je wat maar in het land der blinden is eenoog koning.

31 Anna van de Niemen    
21 dagen geleden door Anna van de Niemen
13
Meld

@27 @28 @29 @30
Dan ga ik voor deze Ajax, omdat dat op de juiste manier verdund moet worden voor het beste resultaat: https://www.beslist.nl/products/klussen/klussen_486260_488652/c/merk~486268

32 Wilmama    
21 dagen geleden door Wilmama
1
Meld

@31 Delinquentje harry s. denkt dat-ie na een kwakopleidinkje op een kwakschooltje tot domme kwakkwaak over ook maar enige kennis beschikt.

Loopt je kwakwinkeltje niet meer, dat je zoveel tijd hebt hier je kwakverhaaltjes te schrijven?

33 LanCaster    
21 dagen geleden door LanCaster
2
Meld

@31
Kom, laat eens wat bewijzen zien dat die verdunde meuk resultaten oplevert.

34 Snorrie    
21 dagen geleden door Snorrie
1
Meld

@32

Haha! : )

36 Dunkelheit    
21 dagen geleden door Dunkelheit
1
Meld

Er is niet zoiets als homeopatisch vaccineren , aangezien je dan nog beter kan vaccineren met alleen maar water ... Dat heeft dan nog zelfs meer nut question

37 MarcusCole    
21 dagen geleden door MarcusCole
1
Meld

@31
Dat zou inderdaad te gek voor woorden zijn. Ik ben daarentegen expert in biomedische elektronica met een flink volle orderportefeuille en uitgebreide kennis van zaken, met alternatieve behandelwijzen als bijzonder interessegebied. Zo weet ik veel meer van homeopathie dan jij.

Overigens heb ik jouw naam ook genoemd bij die mensen van De Monitor, maar ik vermoed dat ze aan de Munck en enkele andere prominente antivaccinatiekwakkers al meer dan genoeg materiaal hadden om zich met nog weer een andere derderangs schudwaterverkoper te bemoeien. Evengoed is de kans aanwezig dat deze reportage een staartje krijgt, en dat zul jij dan ook wel merken.

38 RichardR    
21 dagen geleden door RichardR
1
Meld

@31 zo is het... Zegt u dat ook tegen die hoog opgeleide ouders die lekker snoepen van regulier als het uitkomt (botox, een vergroting of lift hier en daar) maar hun kinderen vaccinaties onthouden vanuit een onterecht gevoel van superioriteit.. Want hoog opgeleid? Bent u eigenlijk arts..?

39 datkanjijmakkelijkzeggen    
21 dagen geleden door datkanjijmakkelijkzeggen
1
Meld

@39 "Bent u eigenlijk arts..?"

Nee, anna/harry is volledig gediplomeerd oplichter.

Heeft ook de avondcursussen 'pootje lichten' en 'een poot uitdraaien' met goed gevolg doorlopen.

40 LanCaster    
21 dagen geleden door LanCaster
2
Meld

@39
Anna alias Harry is geen arts en heeft ook geen kennis of kunde op het gebied van gezondheid, ziekte en genezing. Als ik me goed herinner heeft hij mavo als hoogst genoten opleiding, en ontdekte hij op een dag dat hij 'een gave' had.
Zijn gave bestaat eruit dat hij mensen geld uit de zak kan kletsen door ze wijs te maken dat hij hun kwalen en die van hun kinderen kan genezen -- kwalen die hij ze niet zelden eerst heeft aangepraat in de vorm van antivaccinatiefabels.

41 RichardR    
21 dagen geleden door RichardR
1
Meld

@40 ah, zo'n eenoog in het land der blinden met een grote broek.

42 datkanjijmakkelijkzeggen    
21 dagen geleden door datkanjijmakkelijkzeggen
1
Meld


Nee, een nuloog.

43 Intellector    
21 dagen geleden door Intellector
1
Meld

Net gekeken naar de uitzending van de monitor. Erg indrukwekkend en goed gebracht.

44 kwatta    
21 dagen geleden door kwatta
1
Meld

@44
Eigenlijk zou er een proefproces moeten komen om de Inspectie te dwingen iets aan de getoonde misstanden te doen -- want je zag dus op het laatst dat de presentator hetzelfde antwoord kreeg als ik destijds (trouwens ook van dezelfde persoon): "We grijpen pas in als er schade is ontstaan en klachten zijn ingediend." Maar over het feit dat de inspectie OOK wettelijk verplicht is om in te grijpen bij een duidelijk risico voor de volksgezondheid wilde de dame in kwestie zich dus heel nadrukkelijk niet uitlaten.

45 RichardR    
21 dagen geleden door RichardR
1
Meld

@44 @45
Over dit gedeelte van de uitzending werd gisteren dit aparte artikel gepost:
https://demonitor.kro-ncrv.nl/artikelen/inspectie-gezondheidszorg-moet-haar-taak-verrichten-want-dit-is-een-reeel-risico

De gezondheidsinspectie stelt niet op te kunnen treden tegen het onbewezen homeopathisch alternatief voor vaccineren: homeopathische profylaxe (hp). Volgens oud-inspecteur Menso Westerouen van Meeteren kan de inspectie dat wel degelijk: ‘Ze moeten gewoon hun taak verrichten.’

(**) We legden dit voor een de gezondheidsinspectie, maar die stelt: ‘Zolang er alleen in algemeenheden over homeopathische behandelingen en geneesmiddelen wordt gesproken, hebben wij geen mogelijkheden om te handhaven.’ Eerder tikte de inspectie wel aanbieders van een homeopathische profylaxe als vervanging van het griepvaccin *op de vingers. Het verschil: deze aanbieders noemden de naam van het middel.(**)
*https://www.igj.nl/actueel/nieuws/2017/11/30/igj-neemt-maatregelen-tegen-verboden-reclame-voor-homeopathische-griepbehandeling

Ik was een van de klagers over de homeopatische griepprik/Polyinfluenzinum of Influenzinum, maar de inspectie deed niet meer dan waarschuwen, want ik had geen schade ondervonden. Had eind 2016 undercover dit nepvaccin besteld en de inspectie daar tot in detail verslag van gedaan in woord en beeld.

Jurist Laurens Dragstra schreef er in maart 2016 dit uitgebreide artikel over:
https://kloptdatwel.nl/2016/03/29/reclame-voor-homeopathische-griepvaccinatie-mag-niet-natuurlijk-niet/

De jaarlijkse griepprik is soms een beetje een teleurstelling qua effectiviteit, maar een homeopathische griepvaccinatie in de vorm van suikerkorrels werkt natuurlijk helemaal niet. Gelukkig is het dan ook bij wet verboden om er reclame voor te maken. De voorzitter van de Reclame Code Commissie bevestigde dit recentelijk.

[ Maar over het feit dat de inspectie OOK wettelijk verplicht is om in te grijpen bij een duidelijk risico voor de volksgezondheid wilde de dame in kwestie zich dus heel nadrukkelijk niet uitlaten. ]
Het is om moedeloos van te worden.

46 Wilmama    
21 dagen geleden door Wilmama
1
Meld

De uitzending van gisteravond kan hier alsnog bekeken en beluisterd worden:
https://demonitor.kro-ncrv.nl/uitzendingen/zorgen-om-homeopathisch-alternatief-voor-vaccineren

47 Wilmama    
21 dagen geleden door Wilmama
1
Meld

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Trending vandaag
Rechter velt oordeel over Zwarte Piet
De verschijning van Zwarte Piet is dinsdag de...

24 uur geleden door Febee

Trump haalt opnieuw uit naar Macron
De Amerikaanse president Donald Trump heeft d...

8 uur geleden door 7Butterfly7

In Europa is geen plaats voor kwetsende waarh...
Godsdienstvrijheid moet niet meer afzonderlij...

1 dag geleden door Inter

VIDEO. In dit zomerkamp leren Oekraïense...
Geen voetbal- of tenniskamp voor deze Oekraïe...

1 dag geleden door PabloEscobar

Tegenstanders Zwarte Piet blokkeren toegang M...
Ze vinden dat de omroep NTR vasthoudt aan &qu...

1 dag geleden door NOS


ADVERTENTIE


Laatste reacties
Tsaar
Asha ten Broeke ‘fucking verdrietig’ om b...
Naast zo'n deaus wil je 's ochtends toch zeke...

1 minuut geleden door Tsaar

Mrs. K
Asha ten Broeke ‘fucking verdrietig’ om b...
Ik vermoed ook zomaar dat ze niet verdrietig ...

1 minuut geleden door Mrs. K

Dragonton
Trump herdenkt einde WWI níet vanwege regen...
@414https://www.nieuwskoerier.nl/news/37567...

1 minuut geleden door Dragonton

Roomboterbabbelaar
'Het Vlaams Belang is wél een racistische pa...
nee hoor, ze komen op voor hun eigen bevolkin...

2 minuten geleden door Roomboterbabbelaar

Scholar002
Harde kern NEC in actie tegen anti-pietbetoge...
Uitgezeiknegerd. Ga maar werken, of is dat ra...

2 minuten geleden door Scholar002

Binnenland      Buitenland      Politiek      Economie      Internet      Technologie      Sport      Showbizz      Wetenschap      Gezondheid      Lifestyle      Cultuur      Media      Film      Games      Verkeer      Overig