door Febee in Wetenschap  ·  22 Reacties

  • 7
  • 402x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Ah de volgende nagel aan onze kist. Trump, fiat currency, global warming, moslims en nu zijn de insecten kapot.

2
1 Al

Vandaag zoemden bijen , zag ik dagpauwogen, citroenvlinders, koolwitjes vliegen. Niet te spreken over roodborstjes.

9
2 gaulette

De natuur is dit jaar wel wat slag. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de vlinderstruik pas net is uitgebloeid. Geen vlinder op gezien, want die waren er tijdens de normale periode, namelijk in de zomer en waren al verdwenen op het moment dat de struik begon te bloeien. Ook weinig insecten tegen de auto inderdaad. Daarentegen doen de salamanders in mijn tuin het prima, minstens 10, op niet een bijzonder groot oppervlak.

0
3 RvdM

Hyperalarmerend voor de meeste wetenschappers dan, hier lopen nog steeds aardig wat mensen rond die het allemaal blijven ontkennen.

Oh kijk, de eerste was me al voor.

3
4 progressiefliberaal

Ook geen wesp , hooiwagen , mug gezien dit jaar... Wel grondbijen, wilde bijen ,hommels maar zeer summier!! Zoooo droog .... Het was ook een hele aparte zomer...!!!

0
5 Sempre

Reinhard Mey schreef er begin jaren '70 al een lied over...

0
6 LoydMorris

@5 Ik heb dit jaar niet 1 maar zelfs 2 wespennesten gehad, 1 in de bbq, en 1 precies onder mijn slaapkamerraam in de muur. Ondanks dat ze minder voorkomen heb ik ze toch maar laten weghalen question
En bij ons komen wel veel insecten en vogels. Maar komt denk ik omdat er in onze buurt maar weinig mensen zijn die een echte tuin hebben. De rest hebben puur tegels.

0
7 etymologie

@2 Volgens mij dik je de hoeveelheden die je rond zag vliegen wat aan...Klopt dat?
Hier heb ik deze zomer anderhalve bij voorbij zien komen.
Wel veel vogels op bezoek gehad die volop zaten te smikkelen van brood en zaden alsof het winter was..
Kennelijk misten ze toch iets .....

0
8 shym

@8 Nee, hier veel bijen (in Nederland), vogels, vandaag nog dagpauwoogjes. We hebben dan ook veel bloemen die nog volop in bloei staan.

1
9 gaulette

@9 Ja die bloemen waren hier ook helemaal van slag, wel leuk dat ze alsnog zin hebben zich te laten zien.

0
10 shym

Insecten, en ook andere dieren, verdwijnen vooral door de monocultuur in de landbouw. Er kan geen ecologisch systeem bestaan met maar 1 soort plant. Insecten, maar ook andere beesten, zie je vooral daar waar de natuur zijn gang gaat en er diversiteit in de begroeiing is.

Insecten die dood gaan als het 2 graden warmer is? Dan waren ze er allemaal allang geweest! Lijkt me een beetje een te snelle standaard-conclusie dat het klimaat schuldig is. De klimaat-hysterie werkt nogal verblindend voor sommige wetenschappers. Beter eerst even verder kijken, er is wel meer veranderd in de laatste 40 jaar...

5
11 romeo-bravo

* Verwijderd door de redactie *

12 rawplayer

@11 Laten ze daar nou wél rekening mee hebben gehouden:
"With regard to the Luquillo rain forest, the assumptions of the Lawton hypothesis [een beetje wat jij beschrijft, maar zie het onderzoek] simply do not hold, given a major regeneration of the lowland forest since the 1950s after a transition from an agrarian to a manufacturing economy (127). Consequently, the degree of shade, cooling, and humidification of the habitats surrounding the Luquillo Mountains have all increased (12question."
http://www.pnas.org/content/early/2018/10/09/1722477115.full

Dit beschermd regenwoud heeft sinds de jaren vijftig zijn gang kunnen gaan.
Het gaat trouwens niet alleen om insecten maar ook om hagedissen, kikkers en vogels. En het scheelt ook niet veel meer of ze zijn er ook allemaal geweest. Kijk maar naar de cijfers in het onderzoek. Sommige soorten insecten en kikkers worden alweer een tijdje als lokaal uitegestorven beschouwd.
Het is ook niet iets wat alleen in Puerto Rico gebeurt, de References staan vol met onderzoeken van over de hele wereld die hetzelfde trieste plaatje schetsen.

0
13 dani

@13 Bewijst nog steeds niet waardoor het wel komt. Er zijn de laatste 40 jaar ook veel minder Cfk's gebruikt, misschien komt het daardoor? question Overigens is een herstellend regenwoud ook weer niet te vergelijken met een regenwoud dat veel ouder is. Reden om de natuur niet te vernielen is dat ie meestal anders hersteld dan dat ie was.

En dan zijn er de studies die het omgekeerde zeggen (de link zegt al waar ie over gaat):
https://www.uvm.edu/gund/news/global-warming-more-insects-hungrier-crops

Gek hè, dat het wel allemaal negatief is? Dat past echter wel in de gekke behoefte van de mens om een doemscenario te hebben...

3
14 romeo-bravo

@14 Die studie zegt niet het omgekeerde:
“Temperate regions are not at that optimal temperature, so if the temperature increases there, populations will grow faster,” said Merrill, an ecologist who studies plant-crop interactions. “But insects in the tropics are already close to their optimal temperature, so the populations will actually grow slower. It's just too hot for them.”

In gematigde klimaten zit enige rek voor de insecten wat temperatuur betreft. In de tropen, zoals bij Puerto Rico, niet. Deze quote bevestigd nog maar eens de conclusie uit @13 . Niet zo verwonderlijk aangezien men daarin refereert aan het werk van Deutsch et al.

-- "Er zijn de laatste 40 jaar ook veel minder Cfk's gebruikt, misschien komt het daardoor?"

Misschien, maar dat zou dan wel betekenen dat je toegeeft dat de mens het klimaat significant kan beïnvloeden...

0
15 dani

@15 Nou, het is in ieder geval relatief zeker dat we de ozonlaag kunnen beïnvloeden.

Toch kan ik me maar moeilijk voorstellen dat insecten, die al zo lang op deze planeet rondvliegen, niet tegen 2 graad warmer kunnen. Er zijn in het verre verleden wel wildere temperatuurschommelingen geweest. Ze zullen het wel goed onderzocht hebben. Dan krijgen we dus op sommige plekken meer insecten, en op andere minder. Ook in het verleden zijn soorten wel eens verhuist, bijvoorbeeld de mens.

Aldus, ik zou er niet zo'n drama van maken. Wel moeten we zorgen dat de natuur zijn plek houdt, zoals rust/voeder-plaatsen voor trekvogels etc. Monoculturen zijn daar nou net weer niet zo goed voor. En ook: wees wijs met de Waddenzee. Ik vind dus dat daar meer aandacht voor zou moeten zijn, maakt de wereld ook wat mooier, toch?

3
16 romeo-bravo

@16 Dat jij het je niet voor kunt stellen betekent niks. Die wildere temperatuurschommelingen in het verleden zijn ook vaak gepaard gegaan met massa-extincties.

-- "Ze zullen het wel goed onderzocht hebben."

Beter dan jij je je voor kunt stellen.

0
17 dani

@17 Dat massa's uitsterven hoort er dus gewoon bij. Ooit zijn wij aan de beurt! De pest-epidemie was al een voorproefje misschien.

Wat ik, of ook anderen, voorstellen kunnen betekent inderdaad niets, maar verklaard wel waarom ik of anderen ergens vragen bij hebben. En over de kwaliteit van het onderzoek kunnen we slecht iets zeggen als we niet zelf ook zulk onderzoek doen. Daar heb ik geen tijd en middelen voor, dus dat doe ik niet... Wel is het opvallend dat nou juist dit zoveel aandacht krijgt, terwijl er zeker ook nog andere serieuze problemen zijn, Een beetje tegengas kan dan geen kwaad. question

3
18 romeo-bravo

@18 -- "Dat massa's uitsterven hoort er dus gewoon bij. Ooit zijn wij aan de beurt! "

Is dat een reden om de andere kant op te kijken of de fossiele multinationals weg te laten komen met leugens en misleiding? Nee.

-- "maar verklaard wel waarom ik of anderen ergens vragen bij hebben."

Vragen die allang beantwoord zijn. Wordt tijd dat er eens geluisterd gaat worden, ook dat hoort bij skeptisch zijn.

-- "En over de kwaliteit van het onderzoek kunnen we slecht iets zeggen als we niet zelf ook zulk onderzoek doen."

Redeneer je ook zo ten aanzien van evolutietheorie of kwantumfysica? Want dan heb je een groot probleem...

0
19 dani

Mogelijk heeft de droge, hete zomer daaraan bijgedragen. In de mooie na-zomerse periode van afgelopen weken waren er iets meer vlinders, wespen en muggen te zien. Maar het was erg summier allemaal. Er zijn ook veel minder vogels te zien geweest, zoals merels, lijsters, meesjes, scholeksters en mussen. Kouwen daarentegen waren/zijn er volop, watervogels ook. Hopelijk kan de natuur zich volgend jaar enigszins herstellen.

1
20 Saysame

Inderdaad minder insecten, ik ben dan wel niet zo dol op die beestjes maar er waren - daardoor? - ook veel minder zwaluwen en vleermuizen.

1
21 PuurHagelslag

Vreemd genoeg waren er dit jaar ook veel minder -exoten- halsbandparkieten te zien. Terwijl dat toch vnl. vruchteneters zijn. I.p.v. hele overvliegende families heb ik er dit seizoen maar enkele gezien. Je zou die brutale schreeuwertjes nog bijna gaan missen. Nijlganzen blijven het wel goed doen, zwanen, meerkoeten, waterhoentjes en andere watervogels ook.

1
22 Saysame

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Querido not
Geschokte reacties op dreigende uitspraken Baudet: 'Intens treurig'

@43 Ieder normaal denkend mens snapt dat Baudet alleen maar aandacht wil.Vreemd dat veel mensen zich daar zo druk om kunnen maken.(adem ...

2 minuten geleden geplaatst door Querido not

FrisseBries
Asielzoekers gevaarlijk? Godfried heeft als buurman azc heel andere ervaringen

@28Wat maakt dat uit....? De man heeft weinig negatieve ervaringen met een AZC. En daar gaat het om....

4 minuten geleden geplaatst door FrisseBries

FrisseBries
Asielzoekers gevaarlijk? Godfried heeft als buurman azc heel andere ervaringen

Ha...eindelijk eens een normaal verhaal hier. Fijn. Dank je wel Bop!...

7 minuten geleden geplaatst door FrisseBries

ThWil
Asielzoekers gevaarlijk? Godfried heeft als buurman azc heel andere ervaringen

Als ik zoek op azc Eibergen dan zie ik alleen iets over een nieuw azc daar. Over welk azc gaat het nu als die man daar al jaren tegenover woond...

11 minuten geleden geplaatst door ThWil

FrisseBries
Geschokte reacties op dreigende uitspraken Baudet: 'Intens treurig'

Ennnn daar is ie weer. Je post niet gelezen. Rot een eind op....

11 minuten geleden geplaatst door FrisseBries

baba jaga
Geschokte reacties op dreigende uitspraken Baudet: 'Intens treurig'

@41 Zoals altijd waanideeen.Geen leiding en geen mede reageerders.Nou verzin nog maar iets geks maar weet dat je het elke keer mis hebt.No...

12 minuten geleden geplaatst door baba jaga

FrisseBries
Geschokte reacties op dreigende uitspraken Baudet: 'Intens treurig'

@40Ieder normaal denkend mens wist al jaren geleden dat Baudet bad news was....

12 minuten geleden geplaatst door FrisseBries

FrisseBries
Geschokte reacties op dreigende uitspraken Baudet: 'Intens treurig'

@30Ik denk er nog eens over na. Er is je gezegd dat je niet meer op mij moest reageren zeg je, maar niet door de leiding. Dan blijft er niet...

15 minuten geleden geplaatst door FrisseBries

ThWil
Geschokte reacties op dreigende uitspraken Baudet: 'Intens treurig'

En die baudet is zo voor vredelievende oplossingen. Blijkbaar is een wissel plotseling omgezet toen hij zich persoonlijk aangevallen voelde....

17 minuten geleden geplaatst door ThWil

NK. App
Bigfoot On Howard SternPoppers TrainingBengali Girl SexPorn From The HoodChair Leader PornAnime Girl BoobsBikini Try On PornStocing TeasDee Williams+Japabese Massage PornCosply NudeReddit Massive CockAkeno Rule 34Tullu SexElle Fanning PornGirl SrxTeen Trap FuckedFoto Caseiro De Mulher PeladaPristine EgdeXxx GrialsMay Hentai 2023Celeb FuckTrish Stratus PornographyCaught Wife MasturbatingCuntpicsInxxIdeepthriatAnal Porn VirginsAplicativos PornôsMegan Thee Stallion NakddRah SweetsSnuffed PornDesera SpencerClothed Female Nude MaleMtf Fucks FtmGagging BlowjobGoodcharlottelover44Oneclick ChicksSexy Choda VideoRedo Of HealerRedmoa Rule 34Suhagrat Video DesiHot ThoppulAnal VirgonGangabang XxxDouble List ComAtumn FallsPornvideos Hd DownloadCarly CuccoPorn WebmsTenticql PornXnx CmoHot Wet PussiChacha Bhatiji Sex VideoMarathi Mom SexYoung And Beautiful SexActress Hd NudeAmatuer PornLatin Bbc PornPornografia CineseVercomicsporno.cpmJapannes Porn StarNangi LarkiHeavenpovSophiethebodyvipIndian Hindi Hd PornYoung Nina HartleyLibrary HentaiNude Elizabeth GilliesBeach Sex XxxHindi Chudai DownloadWww Sax MovieBdsmtubeReal Daughter PornHqdesexoCollegetitsJesseswitch PornBig White Butt PornSuhagratsexvideoMy PervyNyou BooruXxn Video HdNeha Gupta HotSunny Leone Hd Porn DownloadPorn ViriginRug Rats PornPornhub CommunityTeenager365Photo NudeSe Xo BrutalJayla Page XxxGaped Anal PornSwell80 PornPornos Mama E HijoFamily Stroke Sexy VideoTeen Adult VideoNude Trading DiscordGrupos De Whatsapp Pornogay2 Black Guys KissingOpen NakedAny Sex XxxPornhdtubeWww Bf VideoHclipsNude In MoviesHige Tits VideosAndrea Roth NudeFallo MovieWillow Ryder ThreesomeGape AnalWww Xvideos Com Tags XnxxTichar Xxx VideoBengali Naked FilmXxx StoriewGayporn Straight GuyVídeos Xx De MadurasActrices DelpornoFakehospital PornJulia Ann Lesbian PornNhentai MotherPorn ComicssHaley Brooks OnlyfansLesbian PornoAmanda Wilde NudeTrisha Paytas Onlyfans LeakIndian Xxx Sax VideoSunyleo XxxIndianporn.Jerking Off TogetherJav Deep ThroatPorn XmxxSex Video MarathiAll Cartoon Sexسحاقيات السكسDillon Harper NudeSpitroast SexualRachie Love OnlyfanHelen Shaver NudeTamil Whatsapp Sex GroupArina HashimitoJackie Hoff PornMassages Pornographiquesسكس العربBra SexXxx 69 ComAlia Bhat Leaked PicsTik Tok Star Xxx VideoWest Bengal Bf VideoGerman Erotic MoviesBondage Pics