Albert Verlinde: ‘We zijn luilekkerland voor migranten’

Albert Verlinde vindt dat Nederland soms een luilekkerland is voor migranten. Hij pleit voor strengere regelgeving. Dat heeft hij gezegd in het programma Goedemorgen Nederland van Omroep WNL. De Stage-baas en SBS 6-ster begrijpt wel dat allochtonen massaal proberen om een leven op te bouwen in Nederland. “Nou ja, kijk om je heen. Het is natuurlijk een heel rijk en goed georganiseerd land. Het is een soort luilekkerland voor heel veel mensen“, vertelt hij.

Verlinde woont in een miljoenenpand in de P.C. Hooftstraat aan het Vondelpark, pal naast Connie Breukhoven. “Ik woon midden in Amsterdam aan het Vondelpark en nu wil ik niet zeggen dat daar veel migranten zijn, maar vanochtend liet ik de hond uit en dan zie je echt toeristen met blikjes zitten en wijn drinken.”

Het gebeurde om zes uur ’s ochtends, aldus Verlinde. “Dan zitten er gewoon toeristen, of wat het ook zijn, buiten wijn te drinken en bier te drinken en weet ik wat te doen. Nou, dat hoef ik in New York niet te proberen, zal ik maar zeggen.

Je mag hier bijna alles, klaagt hij. “Alles mag ook in Nederland, dus volgens mij denken mensen: ja, het is een hartstikke leuk land.”

We zijn economisch welvarend, dus er is hier veel te verdienen, maar het is ook een luilekkerland en het lijkt wel alsof we helemaal geen regels hebben. We hebben een fantastisch land, laten we eerlijk wezen. Ze verstaan ook geen Nederlands, dus ze horen niet hoeveel we mopperen.

Er wonen in Amsterdam ook veel expats. “Ja, natuurlijk merk je dat. Er wordt heel veel Engels gesproken. In een winkel ben je bijna blij als je een keer in het Nederlands begroet wordt, zal ik maar zeggen. Ze denken altijd dat je een buitenlander bent, zelfs bij mij.”

Immigratie heeft ook z’n leuke kanten, zegt Verlinde. “Natuurlijk, zoals Chinatown. We moeten wel open blijven staan voor die leuke invloeden, maar ik ben het absoluut met Wierd Duk eens dat het ook belangrijk is – ook als overheid – om te denken: wanneer wordt het nou oneerlijk? Wanneer wordt het een oneerlijke situatie ten opzichte van wij met z’n allen die belasting betalen en die studies mogelijk maken? Als je hier als student naartoe komt, dan denk je: dat is lekker geregeld, het is goedkoper dan bij ons. Dat kan de bedoeling niet wezen.

Ik hoop oprecht dat het zo georganiseerd is dat het financieel ook echt wel wat kost om hier te studeren, want we betalen met z’n allen belasting en dat doen we voor onze studenten. Dus als je hier komt, vind ik dat je een belangrijke bijdrage moet leveren.”

Foto: WNL

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen