Binnenland

Utrecht verbiedt Pegida-demo bij Ulu-moskee nadat moslims relschopten

22-10-2018 14:06

Pegida Nederland mag komende woensdag niet bij de grootste moskee van Utrecht op het Moskeeplein demonstreren tegen islamisering. Locoburgemeester Kees Diepeveen heeft dat besloten na eerdere wanordelijkheden bij een protest bij de moskee op vrijdag 5 oktober.

Hij heeft in samenspraak met politie en Openbaar Ministerie een terrein elders in Utrecht aangewezen als alternatieve plek voor de demonstratie.

De politie hield maandag een 22-jarige man uit Utrecht aan in verband met rellen, onder meer voor het verstoren van een demonstratie en het plegen van vernielingen. Politie en demonstranten werden ruim twee weken geleden bekogeld met onder meer vuurwerk, glas en eieren. Er werden charges uitgevoerd door de politie te paard.

De politie meldt dat er meer aanhoudingen van relschoppers kunnen volgen. Tevens wordt onderzocht of door demonstranten strafbare uitlatingen zijn gedaan.

Pegida reageert op Facebook fel tegen de verplaatsing van de demonstratie naar een plaats voor het politiebureau in de stad. “Burgemeesters in Nederland schijten in hun broek, en belonen islamgeweld door demonstraties te verbieden voor moskeeën!”, schrijft de organisatie.

De gemeente Utrecht motiveert de beslissing door te stellen dat iedereen het recht heeft te spreken, “maar een demonstratie mag niet de veiligheid van mensen in gevaar brengen”. Volgens het stadsbestuur zijn “vrijheid van meningsuiting en het recht op demonstreren belangrijke grondrechten, evenals het recht op geloofsbelijdenis”.

(ANP)

De gelijkgeschakelde Nederlandse media spreken in de koppen steevast van ‘rellen bij de Pegida-demonstratie’, terwijl het de Turkse moskeegangers waren die vuurwerk en blikjes naar de Pegida-demonstranten gooiden. Ook de gearresteerde persoon is iemand die het demonstratierecht van Pegida trachtte te blokkeren.

De reden voor de rellen was volgens de moskee natuurlijk niet de agressie van moslims over hun religie, neen, het was allemaal de schuld van Pegida-voorman Edwin Wagensveld.

De voorzitter van de Ulu-moskee Yucel Aydemir zei dat het uit de hand liep door provocaties van Wagensveld. “Hij deed uitspraken die die jongens tot op het bot heeft geraakt. We hadden van tevoren nog afspraken met die jongens gemaakt en ze hadden beloofd niks te doen. Dat ging goed tot die man van Pegida over de profeet Mohammed begon. Dat is een gevoelig punt, dat had hij nooit moeten doen.”

Deze islamitische agressie wordt nu gewoon beloond: de gemeente Utrecht geeft de relschoppers hun zin. Het demonstratierecht is na geweld nu effectief ingeperkt.