Wijnboeren dronken van geluk om warme zomer
Terwijl het gros van de agrariërs steen en been klaagt over het warme weer in 2018, worden de Nederlandse wijnboeren bijkans dronken van geluk. De zinderende zomer van dit jaar zorgde voor een recordoogst aan druiven.
Het was een goed jaar. In kwantitatief én kwalitatief opzicht. Gert Jan Voortman en Diana van der Biezen van het Wijngoed Gelders Laren staan model voor 'de Nederlandse wijnboer'. Het stel analyseert en evalueert een wijnjaar dat als 'absoluut top' de boeken in zal gaan.
Een ruim woonhuis en een fors grasveld in het Larense buitengebied, half omgeven door twee hectare wijngaard. Op het gras een fikse picknicktafel. Daarop koffie, thee, koekjes, melk en suiker. Aanlokkelijk voor tal van insecten, die zelfs ver in oktober nog rondzoemen. Laverende libellen en loom in de lucht wiebelende wespen vliegen af en aan. ,,Veel insecten in het najaar, symptomatisch voor 2018'', zegt Voortman. Een warm topjaar, voor hem en zijn partner. ,,En voor alle andere Nederlandse wijnboeren'', weet Van der Biezen.
Topproductie
De wijnmaker baseert zich daarbij onder andere op de ervaringen van circa 40 andere wijnboeren, die net als Wijngoed Gelders Laren zijn aangesloten bij Neerlands Wijnmakerij in Bentelo. ,,Die hebben net als wij een topproductie, die bijna 50 procent hoger ligt dan in andere jaren.'' Voortman: ,,Er zijn dit jaar al heel wat druifjes door onze handen gegaan. Zo'n 13.000 kilo. En daar komt nog een laatste plukronde voor edelzoete wijn bij.''
Is de topoogst louter te verklaren door de aanhoudende warmte en droogte? Voortman: ,,Dat is wel de belangrijkste reden. Druiven gedijen bij een mooi voorjaar en een lange, warme zomer. Maar er spelen meer factoren een rol. De waterstand was begin dit jaar bijvoorbeeld hoog. Veel vocht in de bodem, die dus erg vruchtbaar was. En we hebben haast geen nachtvorst gehad dit voorjaar. Ook gunstig.'' Van der Biezen: ,,Alle omstandigheden waren perfect. Wij hadden onze eerste oogst in 2008. Tot dit jaar was 2013 ons beste wijnjaar. Maar 2018 is onovertroffen. Voor ons en alle andere Nederlandse wijnboeren.”
Naturel rijpen
Voortman: ,,Een bijkomend voordeel van dit topjaar: we hoefden niet met vervelende middelen te spuiten. Ik heb alleen voedingssupplementen gebruikt. De druiven konden heel naturel rijpen.'' De druiven konden door het prima weer ook langer rijpen dan in voorgaande jaren. Normaal gesproken ligt de bloeiperiode van de druiven ergens tussen half juni en begin juli. Nu viel die al eind mei. Een langere rijptijd betekent betere druiven, dus betere wijn.
De druiven zijn dit jaar zoeter dan normaal. Gert Jan: ,,Door de aanhoudende warmte zitten ze hoog in de suikers. Mogelijk moeten wijnen dit jaar zelfs extra worden aangezuurd.'' Diana: ,,Onze wijnen zijn wat voller dan in de voorgaande jaren. De witte wijnen doen het dit jaar extra goed, evenals onze rosé en prosecco.''
Overschot
De twee wijnmakers plukken zich suf in hun wijngaard. Voortman: ,,We hebben een overschot, en dat zal bij meer Nederlandse wijnboeren het geval zijn. Daarvan geven we een gedeelte weg. Onlangs hebben we nog 100 kilo geschonken aan iemand die pakken appel/druivensap verkoopt. Maar er zullen aardig wat druiven blijven hangen, die we misschien moeten weggooien. Een luxeprobleem, dat ergens geen goed gevoel geeft...”
Het is een kleine smet op een voor Nederlandse wijnboeren geweldig jaar. Voortman: ,,De Nederlandse wijnmarkt groeit enorm. Die was lange tijd een onuitgepakt cadeautje.'' Van der Biezen: ,,Het steeds gunstiger klimaat, de groeiende technische kennis op het gebied van wijn maken en de ontwikkeling van betere, nieuwe rassen zetten Nederland steeds prominenter op de wijnkaart. We gaan mooie tijden tegemoet.”
Bij de oudste wijngaard van Nederland, De Apostelhoeve, begon men half september al met het plukken:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Regen hindert oogst van suikerbieten: ‘De grond is net een spons, er kan eigenlijk geen water meer bij’
Dinteloord -
Kees kookt 127 uur achter elkaar en verbreekt daarmee wereldrecord
In Zeeland heeft Kees Visser het wereldrecord koken verbroken. Zo’n 127 uur stond de chef-kok, enkele pauzes daargelaten, te bakken en te braden. Daarmee verdiende hij maandagmiddag een notering in het Guinness Book of Records. -
PREMIUMGeldflaters
Tom wilde geen varken in soep: ‘Meisje haalde schouders op en zei dat we zelf besteld hadden’
Tom de Wit (35) nam een vriend mee naar een restaurant waar hij niet voor twee maar voor drie maaltijden moest betalen. Iedereen maakt weleens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. -
48
Natte handdoeken over de stoelen en een pannetje met natuurazijn: zo haal je de gourmetlucht uit je huis
Na een gezellig middagje of avondje gourmetten met familie hangt er een intense baklucht in huis. Hoe krijg je deze onaangename geur zo snel mogelijk weg? Twee experts delen hun beste tips om je huis weer fris te krijgen: ‘Hang na het gourmetten natte handdoeken in huis’ -
Amerikaanse wetenschapper: 'Kopje thee smaakt het best met zout’, Britten onthutst
Een kop thee met zout veroorzaakt letterlijk een storm in een glas (heet) water in Groot-Brittannië. Een Amerikaanse wetenschapper claimt met een schepje zout het beste recept voor een kop thee te hebben gevonden. En dat raakt een gevoelige snaar bij de Britten, die verknocht zijn aan de warme drank.
-
PREMIUM
Voor 2,38 euro bereidt chef-kok Herman den Blijker een topmaaltijd: ‘Is helemaal niet moeilijk’
Rotterdam -
-
-
Consumentenbond
104 koelkasten met vriezer getest, dit is de beste
Een slimme keuze in de keuken kan je leven verduurzamen en jouw dagelijkse kosten verminderen. Maar hoe kies je de juiste koelvriescombinatie uit het overweldigende aantal opties? Dit zijn de beste modellen volgens de test van de Consumentenbond. -
PREMIUM52
Hoe gezond zijn melkvervangers zoals havermelk: ‘Bevatten geen cholesterol, maar ze verschillen veel’
‘Melk is goed voor elk’ was jarenlang een bekend gezegde. Klopt dat nog? Want melkvervangers zijn enorm populair en beter voor het milieu. Maar zijn ze ook even gezond als koemelk? Een rondje langs de melkvelden. ,,Het eten van zo’n 400 gram zuivelproducten verlaagt het risico op darmkanker met 15 procent.”
-
PREMIUM
Pioppi-boek is erg populair, maar is het ook een goed dieet?
-
Zomerfruit en chocola zouden zonder bijen niet bestaan: zo help je deze insecten een handje
Het is dat bijen geen horloges dragen, anders zouden die op vijf voor twaalf staan. Voor hen, maar ook voor ons eigen hachje, is het daarom zaak om ze een handje te helpen. Want zomervruchten, chocola en notenrepen kunnen door bijensterfte zomaar tot de geschiedenis gaan behoren. Help de natuur een handje met je eigen insectenhotel. Wij leggen uit hoe je start. -
-
Bewezen: door op een ander tijdstip te ontbijten en te dineren verlies je makkelijker gewicht