Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Paul de Leeuw durft niet meer hand-in-hand te lopen

  •  
21-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
267 keer bekeken
  •  
675px-Paul_de_Leeuw_(2018)

© Door DWDD - Waarom Paul de Leeuw Mies Bouwman dankbaar is, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=66971526

De van oorsprong Rotterdamse televisiester Paul de Leeuw, die decennialang een boegbeeld was voor homo-emancipatie, maakt zich ernstig zorgen over veranderende tijden. Met de hang naar vroeger, de opbloei van het conservatisme en de groeiende dominantie van bekrompen – religieuze – opvattingen worden de progressieve verworvenheden bedreigd. In een uitgebreid interview met NRC spreekt hij zich ook uit over dit thema. In de theatershow Vette Pech waarmee hij momenteel op toernee is zingt hij een ruim veertig jaar oud nummer over de liefde tussen twee mannen, het soort liefdeslied dat amper bestaat.
"„Romeo en Julius komt uit Foxtrot, een musical over de jaren dertig. Homoseksualiteit was toen een taboe. Het homohuwelijk bestond niet, het homovaderschap was ondenkbaar. En nu hebben we die rechten allemaal verworven. Tegelijk zie je dat we toch weer gehinderd worden in onze vrijheden, door het geloof, door conservatisme, door vertrutting. Ik doel niet alleen op de islam, maar bijvoorbeeld ook op de katholieke kerk, de Braziliaanse presidentskandidaat Bolsonaro, het Roemeense referendum tegen homo’s. Ik durf niet meer hand in hand over straat te lopen, of te zoenen, of voor onze eigen rechten op te komen. Er wordt vrij grof gereageerd op alles wat niet voldoet aan de maatstaf. Laatst riepen een paar jongens me na in het Arabisch. Ik kon het niet verstaan, maar het klonk niet als: ‘Wat een leuke broek heb je aan’. Dus ik ging eropaf en zei: ‘Wat zeg je nou?’ Ja, toen lachten ze zo’n beetje. Ik wil niet de stoerste zijn, maar ik vind wel dat het weer eens tijd wordt om dat te behandelen. Niet in een Rondom Tien-programma, maar in een amusementsshow.” De Leeuw hoorde zijn eigen puberzonen, die hij als baby’s adopteerde uit de Verenigde Staten, ‘homo’ als scheldwoord gebruiken. „Toen heb ik gezegd: ‘Je woont wel bij twee homo’s dus dat vinden we niet leuk om te horen’. Je moet ze toch opvoeden.”"
In het interview zegt hij ook dat hij klaar is met grofheid, al vestigde hij met die manier van opereren zijn naam. “Ik wil minder grof zijn, het werkt niet meer. In de jaren negentig was ik een van de weinigen op tv die heel grof en direct was. Toen was dat verfrissend. Maar nu doet iedereen zo.” De Leeuw stapte afgelopen zomer na dertig jaar van de publieke omroep BNNVARA over naar RTL. In december gaat daar zijn eerste show van start.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.