Luister naar

Veiligheid van christelijke asielzoekers in het geding

Nieuws
Stichting Gave maakt zich zorgen over de veiligheid van kwetsbare groepen in azc’s. Met name christenen en lhbt’ers zouden onvoldoende worden beschermd tegen bedreigingen en pesterijen.
Johan Hardeman
zaterdag 20 oktober 2018 om 03:00

Harderwijk

Incidenten waarbij minderheden de dupe zijn, worden vaak niet bestraft om onrust in het asielzoekerscentrum te voorkomen. Daarom is het volgens de christelijke stichting Gave hoog tijd voor een aanpak waarbij daders worden aangepakt. De organisatie vindt dat het COA een duidelijke meldprocedure moet instellen zodat er ook echt wat wordt gedaan met klachten van slachtoffers.

Gave reageert met deze voorstellen op een kritisch rapport van de inspectie Justitie en Veiligheid over de sociale veiligheid in azc’s dat vrijdag werd gepubliceerd. De inspectie concludeert dat het COA geen consistent beleid voert om kwetsbare bewoners veilige opvang te bieden. Elke opvanglocatie hanteert eigen regels.

Het COA heeft wel richtlijnen om zaken als pesten, discriminatie, schelden en bedreigingen te voorkomen. Maar volgens de inspectie wordt dat door de azc’s in de praktijk niet of gedeeltelijk nageleefd.

Het is onduidelijk hoeveel veiligheidsincidenten er plaatsvinden in azc’s en hoe ernstig die zijn. De inspectie concludeert dat sommige azc’s vanwege tijdnood incidenten niet registreren. Zeker ingewikkelde zaken als diefstal en discriminatie worden nagenoeg niet vastgelegd. Ook is het niet bekend hoe veilig asielzoekers zich voelen. Niet alle bewoners zijn goed in beeld.

kwetsbaar

Volgens Gave zijn met name christenen, lhbt’ers en alleenstaande vrouwen kwetsbaar in opvangcentra. Zeker moslims die zich bekeren tot het christendom hebben het zwaar. ‘Soms zijn ze het slachtoffer van kleine pesterijtjes. Kamergenoten willen hun koelkast of pan niet meer delen omdat ze misschien wel varkensvlees eten. Bij ons zijn verhalen bekend dat christelijke asielzoekers worden genegeerd of met de dood worden bedreigd. Daardoor voelen ze zich vaak zeer onveilig en trekken ze zich terug’, zegt woordvoerder Marco Vos.

Gave pleit voor externe meldpunten, bij organisaties als zijzelf, waar slachtoffers hun verhaal kwijt kunnen. In overleg met het COA zou dan actie ondernomen kunnen worden om daders aan te pakken. Ook moeten medewerkers van het COA beter op de hoogte zijn van gevoeligheden tussen groepen in het azc.

Staatssecretaris Mark Harbers (VVD) van Justitie en Veiligheid zegt in een reactie dat het COA al aan de slag is gegaan met de aanbevelingen in het rapport. Wel nuanceert hij het geschetste beeld. ‘Het onderzoek vond plaats in de periode dat er veel vluchtelingen arriveerden (2015-2017). Door de hectiek lukte het niet de veiligheid voldoende onder de aandacht te brengen van het personeel.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Koningin Juliana neemt deel aan de Drentse fietsvierdaagse in juli 1975.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.