Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Beste VVD, liefdevolle zorg hebben jullie zelf wegbezuinigd

  •  
18-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
136 keer bekeken
  •  
33397293554_c3c0a57361_z

© Cc-foto: Vormingplus Gent-Eeklo vzw

Doe er wat aan!
Beste VVD, ik werk in de zorg. En door alle bezuinigingen, bureaucratie en focus op geld is de praktijk zo dat het contact tussen mensen en echt de tijd kunnen nemen helemaal niet meer altijd mogelijk is. Dit is juist de frustratie van de medewerkers op de vloer. Doe er wat aan!
Bedden vullen Elk leeg bed kost de instelling geld. Geld wat de instellingen niet kunnen missen omdat ze anders misschien niet rondkomen. Wat gebeurt er dus, men gaat bedden vullen. Zelfs als het niet altijd past qua samenstelling van de groep. Het bedden vullen gaat in de praktijk dus wel eens ten koste van de liefdevolle zorg!
Geen volledige teams Heel veel mensen kiezen niet meer voor de zorg. En als ze er wel voor kiezen is er een groot deel wat voor flex kiest omdat je dan wel echt tijd heb om met de mensen te praten en hen aandacht te geven. Waarom heb je dan wel tijd? Omdat je niet alle papieren, plannen etc. etc. hoeft in te vullen. Onvolledige teams gaan altijd ten koste van de stabiliteit voor cliënten. Het gaat dus ten koste van liefdevolle zorg.
Burn Out Steeds meer medewerkers komen thuis te zitten. Juist om de liefde voor de mensen gaan veel zorgmedewerkers door en maar door net zolang tot ze echt niet meer kunnen. Het overvragen van medewerkers en het te weinig oog hebben voor hun veiligheid en inzet zorgt er dus voor dat steeds meer mensen thuis komen te zitten. Dit gaat ten koste van de liefdevolle zorg.
Preventief wegbezuinigd We leven in een systeem waar eerst de problemen heel groot lijken te moeten zijn voordat men voor vergoede zorg in aanmerking komt. De problemen worden voor medewerkers dus ook steeds heftiger. Met regelmaat krijgen medewerkers te maken met agressie. Dit doet ook wat met andere clienten die de agressie zien. Zij worden bang voor hun eigen veiligheid maar ook heb ik meegemaakt dat cliënten heel bang werden dat er iets met de medewerker zou gebeuren. Dit gaat dus ten koste van de liefdevolle zorg
Zo kan ik nog wel even doorgaan. Dus die liefdevolle zorg, beste VVD, die is moeilijker gemaakt door jullie beleid. Doe er wat aan!

Meer over:

vvd, sp, politiek, opinie, zorg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.