NOS Nieuws

Spinnenweb van een kilometer bedekt Griekse kustlijn

Als je bang bent voor spinnen kun je maar beter zo ver mogelijk uit de buurt blijven van het Vistonida-meer, in het noordoosten van Griekenland. Duizenden spinnen hebben daar langs de oever een gigantisch web gemaakt. Het web is zo'n duizend meter lang en tien meter breed.

In het gigaweb zit de zogenoemde Tetragnatha-spin, een spinnensoort die niet gevaarlijk is voor mensen en ook geen schade in de natuur aanricht. Vrij onschuldig dus - en het levert bijzondere plaatjes op.

Volgens biologen is de toename van het aantal spinnen toe te schrijven aan het warme weer. "Het aantal muggen is enorm toegenomen, waardoor er een overvloed is aan voedsel voor de spinnen", zegt een lokale bioloog tegen persbureau AFP. "De weersomstandigheden zijn ideaal om zich te kunnen vermenigvuldigen."

Overigens zijn dit soort enorme webben niet uitzonderlijk in de regio. Het is een fenomeen dat bijna ieder seizoen weer terugkeert als de spinnen nesten beginnen te bouwen om te paren. Vorige maand was het ook al raak in het kustplaatsje Aitoliko.

De webben zijn ook zo weer weg. Een grote regenbui en de spinnen kunnen weer opnieuw beginnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl