NOS NieuwsAangepast

Duizenden mensen rijden rond met ongeldig rijbewijs

Duizenden mensen hebben nog steeds hun rijbewijs, terwijl ze dat eigenlijk hadden moeten inleveren. Het gaat om mensen van wie het rijbewijs ongeldig is verklaard, maar die het vervolgens niet hebben opgestuurd naar het CBR.

De betreffende bestuurders zijn bijvoorbeeld bestraft omdat ze meermaals met te veel drank of drugs op in de auto zijn gestapt. Het kan ook gaan om mensen die volgens onderzoek niet meer geschikt zijn om te rijden, zoals ouderen met dementie.

Alleen al sinds 2016 is door het CBR van meer dan 5000 mensen vastgesteld dat ze hun roze pasje onterecht op zak hebben. Dat blijkt uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd bij het CBR.

Het bureau wijst erop dat niet iedereen die zijn ongeldige rijbewijs nog in bezit heeft, daadwerkelijk in de auto stapt. Maar cijfers van de politie laten zien dat dit toch nog wel vaak gebeurt. De afgelopen drie jaar hield de politie jaarlijks bijna 3000 mensen staande met een ongeldig rijbewijs. Dat zijn er zo'n acht per dag.

"Met het oog op de verkeersveiligheid vinden wij het belangrijk dat het rijbewijs wordt ingeleverd", zegt een woordvoerder van het CBR. "Na een ongeldigheidsverklaring wijzen wij onze klanten daar met klem op."

Maar het CBR heeft niet de bevoegdheid om het rijbewijs op te eisen. De organisatie stuurt twee brieven - een aangetekende brief en een via de 'gewone' post - maar kan daarna niets meer doen. "Het CBR is nu eenmaal geen opsporingsinstantie", zegt de woordvoerder. "We zijn blij met strengere controle door de politie."

Handhaven

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur noemt het "heel kwalijk" dat er na de CBR-brieven niet veel meer gebeurt. "Je moet gewoon geschikt zijn om aan het verkeer deel te nemen. Als je bijvoorbeeld wegens drankgebruik niet meer de weg op mag, dan wil ik wel graag dat dat gehandhaafd wordt."

Ook minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil naar deze gang van zaken kijken. "Als je om een of andere reden je rijbewijs moet inleveren, dan moeten we zorgen dat je dat ook doet."

De minister wijst erop dat hij vorige maand al maatregelen heeft aangekondigd om dit intensiever te handhaven:

'Mensen zonder geldig rijbewijs moeten strenger worden bestraft'

Zo gaat de politie mensen die eerder met een ongeldig rijbewijs hebben rondgereden, sneller nog een keer controleren. En bij controles kijkt de politie niet alleen naar het roze pasje zelf, maar checkt ze ook altijd de digitale systemen om de geldigheid van het rijbewijs te controleren.

Strafbaar

Wie zijn ongeldig verklaarde rijbewijs op zak houdt, is strafbaar: er staat een geldboete op van 230 euro. Als je er ook nog eens mee gaat rijden, kan die boete oplopen tot 8300 euro. Ook riskeer je een gevangenisstraf van maximaal drie maanden.

Grapperhaus wil mensen die rondrijden zonder rijbewijs strenger straffen. Zo wil hij de maximale gevangenisstraf verhogen van drie maanden naar een jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl