Consument niet langer gefopt met vlees: wild is voortaan echt wild
Veel vlees in de supermarkt verdient de naam wild niet. Op het etiket staat bij die producten 'tam wild', 'gekweekt wild' of 'vlees met wildsmaak'. Dat moet duidelijker, vindt Stichting Keurmerk Echt Wild.
Wild is vlees van een dier dat een vrij leven heeft gehad en zijn eigen kostje bij elkaar heeft gescharreld. Een hert uit een farm in Nieuw-Zeeland hoort daar niet bij, een konijn uit een hok of een in het bos gevoerde fazant ook niet, zegt Peter Klosse, voorzitter van de net opgerichte Stichting Keurmerk Echt Wild en eigenaar van restaurant De Echoput op de Veluwe.
Dat klinkt als een helder verhaal, maar de consument kan het amper zien. Daarom start in december het keurmerk Echt Wild, waardoor de consument herkent wat echt is. Oftewel, de consument kan hiermee onderscheiden of het wild een vrij leven heeft gehad of uit een hok of van een farm komt.
Konijn, hert en fazant worden allemaal ‘wild’ genoemd, terwijl dat vaak niet terecht is. Natuur & Milieu toonde al eerder in een onderzoek aan dat meer dan de helft van het supermarktwild in werkelijkheid gefokt vlees betreft. Van de hazen, reeën en wilde zwijnen kun je met zekerheid zeggen dat ze in het wild hebben geleefd, maar dat komt doordat die niet te fokken zijn in gevangenschap.
De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging zette twee jaar geleden de discussie op de kaart door de Dierenbescherming aan tafel uit te nodigen. Laurens Hoedemaker, directeur van de Jagersvereniging, vond dat de etikettering van supermarktvlees ook zou moeten gelden voor vlees van in Nederland geschoten wild. Geschoten wild zou, vonden de jagers, vier sterren moeten krijgen. Duurzamer vlees bestaat er immers niet, zei Hoedemaker destijds in deze krant. De Dierenbescherming zag hier niets in, maar het idee voor een keurmerk was geboren.
Fokkerijen
Konijn is het meest verkochte stukje 'wild’ in de supermarkt. Konijnenbout, een feestje om te eten in de wintermaanden, zo staat op de verpakking in de Albert Heijn. Een konijn is een wild dier, zo denken de meeste consumenten. Maar konijn in de supermarkt komt in Nederland altijd uit konijnenfokkerijen. Al het konijnenvlees dat met de kerst verkocht wordt door Nederlandse supermarkten, komt van witte kooikonijnen, vaak zonder dat dit specifiek op de verpakking staat.
Als een dier niet is gefokt voor consumptie, hoeft het nog geen wild te zijn. Zo worden 'wilde' fazanten regelmatig bijgevoerd en leven 'wilde' herten in hertenkampen. De namen als wildsmaak en kweekwild moeten voorkomen dat de supermarkt gedonder krijgen, maar de mensen achter het Keurmerk vinden dit verwarrend voor de consument.
,,De konijnen uit fokkerijen, de herten uit farms in Nieuw-Zeeland en bijgevoerde fazanten krijgen het keurmerk niet'', aldus Janneke Eigeman van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging. ,,Het gaat om wild dat in Nederland in vrijheid heeft geleefd en hier is geschoten. Dus geen gekweekt hert uit Argentinië. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft richtlijnen die aangeven wat wild mag heten. Die systematiek is er al, alleen is het niet inzichtelijk voor consumenten. Met het keurmerk op vlees bij de poelier, in de supermarkt en de menukaart in restaurants willen we consumenten duidelijkheid geven.''
Bitterbal van gans
Het is nog niet helemaal duidelijk hoe alles moet gaan functioneren, aldus Eigeman. ,,Stel, je hebt een bitterbal van gans, waar je wat vet bij nodig hebt om het lekker te maken. Is die bitterbal dan wild? Hoeveel procent van het product moet uit wild bestaan? Dat moeten we nog goed uitwerken.‘’
Het keurmerk wordt vanaf december uitgegeven door Stichting Keurmerk Echt Wild waarin Klosse, Hoedemakers en Thomas van Meel (directeur van wildverwerkingsbedrijf Pieter van Meel) zitting hebben. Het keurmerk geldt alleen voor wild waarvan de herkomst te traceren is.
Trek gekregen in wild? Estée Strooker legt uit hoe je die het best bereidt:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMsuikertaks
Appelsientje en Dubbelfriss stoppen nu een druppeltje melk in jouw drankje: ‘Belastingontwijking’
-
consumentenbond
De keukenmachine is ideaal voor wie graag bakt, dit is de beste
Wat is de beste keukenmachine? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
AH reageert hilarisch op 'lullige' klacht over bakvormpjes
Een klant van Albert Heijn is aan het bakken geslagen met de bakvormpjes die je bij de nieuwe actie krijgt. Over het resultaat had hij een vraagje. AH lost het gevoelige onderwerp elegant op. -
PREMIUM52
Hoe gezond zijn melkvervangers zoals havermelk: ‘Bevatten geen cholesterol, maar ze verschillen veel’
‘Melk is goed voor elk’ was jarenlang een bekend gezegde. Klopt dat nog? Want melkvervangers zijn enorm populair en beter voor het milieu. Maar zijn ze ook even gezond als koemelk? Een rondje langs de melkvelden. ,,Het eten van zo’n 400 gram zuivelproducten verlaagt het risico op darmkanker met 15 procent.” -
Consumentenbond
Vijf lades en een snelvriesfunctie: dit is de beste vrijstaande vriezer
Wat is de beste vrijstaande vriezer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
Belgische brasserie weert kinderen: Ze maken stoelen kapot en jagen anderen weg
-
-
-
48
Natte handdoeken over de stoelen en een pannetje met natuurazijn: zo haal je de gourmetlucht uit je huis
Na een gezellig middagje of avondje gourmetten met familie hangt er een intense baklucht in huis. Hoe krijg je deze onaangename geur zo snel mogelijk weg? Twee experts delen hun beste tips om je huis weer fris te krijgen: ‘Hang na het gourmetten natte handdoeken in huis’ -
PREMIUMGeldflaters
Tom wilde geen varken in soep: ‘Meisje haalde schouders op en zei dat we zelf besteld hadden’
Tom de Wit (35) nam een vriend mee naar een restaurant waar hij niet voor twee maar voor drie maaltijden moest betalen. Iedereen maakt weleens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater.
-
Zomerfruit en chocola zouden zonder bijen niet bestaan: zo help je deze insecten een handje
-
Amerikaanse wetenschapper: 'Kopje thee smaakt het best met zout’, Britten onthutst
Een kop thee met zout veroorzaakt letterlijk een storm in een glas (heet) water in Groot-Brittannië. Een Amerikaanse wetenschapper claimt met een schepje zout het beste recept voor een kop thee te hebben gevonden. En dat raakt een gevoelige snaar bij de Britten, die verknocht zijn aan de warme drank. -
-
PREMIUMvoor jou geproefd15
De magere kwark uit deze supermarkt wint onze test: 'Zo hoort kwark te smaken’