Start van hoofdcontent

Politiek

nl

SP stelt vragen in gemeenteraad over 'onderwijs-glossy'

16 oktober 2018, 16.10 uur · Aangepast 16 oktober 2018, 17.31 uur · Foto: Twitter/Erik Flentge

De SP heeft haar twijfels geuit over de eenmalige 'onderwijs-glossy', uitgegeven door de gemeente Amsterdam, als zinvolle besteding van publiekelijk geld. Hoeveel de gemeente in het tijdschrift steekt is (nog) niet bekend. Dat moet blijken uit antwoorden van het college.

Het tijdschrift De Amsterdamse Klas is onderdeel van een tweejarige campagne van de gemeente om de kwaliteit van onderwijs te verbeteren en de 'trots en de waardering voor het vak leraar' te vergroten. De SP twijfelt of het geld voor het blad wel een zinvolle besteding is in tijden van een ernstig lerarentekort. Er zijn hierover vragen gesteld aan het stadsbestuur. 

Kijkje in de broodtrommel 
Eén van de deze vragen luidt of het verlagen van de werkdruk en verhogen van de lonen niet een betere manier is om het beroep weer aantrekkelijk te maken. Ook wordt betwijfeld of rubrieken als 'de make-over van docenten' en 'een kijkje in de broodtrommel' wel bijdragen aan een positief beeld van leerkrachten. Ook
 zouden sommige koppen in het tijdschrift tegenstrijdig zijn met het doel om het docent-zijn neer te zetten als een beroep waarin veel perspectief wordt geboden. 

Reacties
Ook op sociale media is er veel weerstand tegen de 'onderwijs-glossy'. SP-kamerlid Peter Kwint tweette over de kwestie. Hij vraagt zich af of het tijdschrift wel motiveert om voor het beroep te kiezen. Veel leerkrachten reageerden. Zo luidde één reactie: 
'Kijkje in de broodtrommel van een docent. Het wordt niet heel goed ontvangen in onze Amsterdamse lerarenkamer.'

Oké. Hoeveel mensen zijn er docent geworden nadat ze een glossy gelezen hebben? https://t.co/8KvxxolFqq

— Peter Kwint (@peterkwint) October 16, 2018