Belgische brasserie weert kinderen: Ze maken stoelen kapot en jagen anderen weg
Een horecaondernemer in het Belgische Nieuwpoort-Bad heeft opschudding veroorzaakt door in zijn brasserie kinderen de toegang te weigeren.
Op social media ontstond commotie over het verbod op kinderen in de brasserie. Een moeder werd geweigerd met haar zoon toen ze gisteren wilde plaatsnemen op het terras van Brasserie Sir Charles. De vrouw plaatste in haar verontwaardiging een bericht op Facebook en dat werd in geen tijd al 27.000 keer gedeeld. De reacties aan het adres van de uitbater zijn niet mals. Maar die ziet er geen kwaad in. Integendeel.
,,Vroeger waren kinderen braaf. Gingen ze mee naar een restaurant, hadden ze een kleurboek mee en moesten ze stil zijn, omdat de grote mensen aan het praten waren. Maar de tijden zijn enorm veranderd”, reageert uitbater Noël Brossé van Brasserie Sir Charles. Eind augustus besloot hij om geen kinderen meer toe te laten en dat afficheerde hij op het terras boven de menukaart. ‘Adults only’, staat er geschreven.
Aan die cola en dat ijsje verdien ik die kapotte stoelen niet terug
Stel dat ze mij verbieden om kinderen niet toe te laten, dan vraag ik gewoon 100 euro per kind
,,Ik was het volledig beu. Elke dag werd ik twee tot drie keer uitgescholden, omdat ik vriendelijk vroeg om niet meer met vuile schoenen op mijn stoelen te springen of met messen in de kussens te snijden. Ik kocht namelijk nieuwe stoelen van 420 euro per stuk en eerlijk gezegd, aan die cola en dat ijsje verdien ik die stoelen niet terug. Al vier keer kwam er zelfs agressie aan te pas, omdat ik vroeg of de kinderen hun manieren wilden houden. Bovendien maken kinderen het zo luidruchtig dat al mijn andere klanten gewoon weglopen. Ik mik op een ouder publiek en die brengen mij veel meer op dan die kinderen”, gaat Noël Brossé verder.
,,En begrijp me niet verkeerd, dat is niet de schuld van die kinderen. Die zijn nu eenmaal luidruchtig, maar ouders kijken niet meer om en zijn bezig op hun smartphone. Gezinnen lopen de hele dag op de Zeedijk en hun kinderen zijn doodmoe. Natuurlijk beginnen die dan lastig te worden, maar daarvoor moet ik ze nog niet toelaten. Ik begrijp die hele commotie overigens niet. Er zijn zaken genoeg op de Zeedijk en niemand is verplicht om hier te komen. Velen hebben al gezegd dat ze speciaal naar Sir Charles komen omdat ze hier rustig zitten”, aldus Brossé.
Of dit onder discriminatie valt, weet hij naar eigen zeggen niet. ,,Stel dat ze mij verbieden om kinderen niet toe te laten, dan vraag ik gewoon 100 euro per kind. Over mijn prijszetting kan niemand iets beslissen”, besluit hij. Binnenkort worden nog extra bordjes geplaatst bij zijn zaak zodat nog duidelijker wordt dat kinderen niet meer welkom zijn.
Het verhaal gaat verder onder de facebookpost.
Sectororganisatie Horeca Vlaanderen zegt dat gastvrijheid altijd voorop moet staan bij het uitbaten van een horecazaak, maar heeft ook begrip voor de Nieuwpoortse uitbater. ,,We moeten ook de vrijheid van ondernemen respecteren”, zegt Matthias De Caluwe, voorzitter van Horeca Vlaanderen. ,,Er is bijvoorbeeld een internationale trend van ‘adults only’- hotels, die is komen overwaaien naar ons land en je ziet ook bij ons dergelijke hotels ontstaan. Dat heeft te maken met het opzoeken van een niche, van een bepaald doelpubliek. Zo heeft ook de uitbater van de brasserie in Nieuwpoort een keuze gemaakt, en die moeten we respecteren. Hij zal wel pro en contra op een rijtje hebben gezet en dan afgewogen hebben wat het interessantst is voor hem”, aldus De Caluwe. ,,Iedereen is gerechtigd om de vrijheid van ondernemen op die manier in te vullen die best bij zijn zaak past. De uitbater zal met de gevolgen van die keuze moeten leven.”
In Duitsland besloot een ondernemer onlangs zijn restaurant om 17.00 uur alleen voor volwassenen open te stellen. Ook hij kwam hierdoor onder vuur te liggen.
In namen Deventer namen kinderen juist bezit van een restaurant:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Spitskool, rode kool of savooiekool: Ga met deze recepten voor minder vlees en meer groenten
-
PREMIUM
Regen hindert oogst van suikerbieten: ‘De grond is net een spons, er kan eigenlijk geen water meer bij’
De aanhoudende regen speelt de suikerbietenoogst parten. Boeren werken met man en macht om de suikerfabrieken draaiende te houden. ,,Het moet eigenlijk één à twee weken droog zijn.’’Dinteloord -
PREMIUM36
Trombose kan levensgevaarlijk zijn: dit zijn mogelijke tekenen volgens de arts
Trombose is een veel voorkomende aandoening: gemiddeld treft het ieder uur elf Nederlanders. Onbekendheid met de symptomen zorgt er soms voor dat trombose pas laat wordt herkend, en dat kan fataal zijn. Wat is trombose precies? Wat zijn de tekenen? En wanneer loop je risico om het te krijgen? Trombosespecialist Saskia Middeldorp legt het uit. -
PREMIUM40
Carnivoren , keto- of raw vegan-dieet: gezond of onverstandig?
Januari is bij uitstek de maand om op dieet te gaan. Gezond eten (en afvallen) staat hoog in de top van goede voornemens. Het carnivorendieet, ketodieet of raw vegan-dieet zijn ongekend populair op TikTok. Deze drie eetpatronen zouden niet alleen helpen bij het afvallen, maar ook je gezondheid een ongekende boost geven. Wat houden deze diëten precies in, en hoe onschuldig zijn ze? -
Smullen maar! Hier eet je het allerlekkerste broodje van Nederland 😋
Hij dacht ‘laten we eens meedoen’ en sleepte prompt de hoofdprijs in de wacht. Chef Sjoerd Mampaeij van Broodje Midas uit Woerden is maandagmiddag gehuldigd als winnaar van het NK Lekkerste Broodje.Berkel en Rodenrijs, Woerden
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Tom (27) heeft een nieuwe vriendin en plots spelen zijn prikkelbare darmen weer op
-
-
-
Aangebrande kipkluiven of slappe patat? ‘Maaltijd moet goed zijn, dat is wat je hebt besteld’
Je maaltijd wordt pas tegen middernacht bezorgd, de saté wordt zonder pindasaus geleverd of de frietjes komen zwartgeblakerd uit de maaltijdbox. In deze rubriek legt Consumentenbond-redacteur en onderzoeker Marco van ’t Woudt je rechten als consument uit. Deze week: mijn bestelde maaltijd voldoet niet aan mijn verwachtingen, wat nu? -
PREMIUMMet video16
Experts delen hun tips om lastminute zomerfit te worden: 'Stop 2 weken met alle suikers’
Eindelijk mooi weer op komst! Alleen: hoe zit jij in je vel? Moet er nog wel het een en ander gebeuren? Wie nú in actie komt, is nog op tijd om de winterkilo’s aan te pakken. Twee experts delen hun beste tips en oefeningen voor billen, buik en armen. ,,Stop met alle suikers en doe drie keer in de week krachttraining.’’
-
PREMIUM
Voedselbanken moeten soms zoeken naar klanten
-
Tony-reep kun je nu ook op brood smeren eh... schaven
Het is maar een grapje, want behalve het logo en het rode handvat is er geen verschil met een gewone kaasschaaf. Toch zullen chocoladefans er blij van worden: een echte Tony-chocoschaaf. -
-
PREMIUM25
Water drinken helpt om gewicht te verliezen, klopt dat of is het een fabel?