Direct naar artikelinhoud

Minister Hoekstra niet naar Saudi-Arabië om dood journalist

Minister Wopke Hoekstra van Financiën gaat definitief niet naar een investeerdersconferentie volgende week in de Saudische hoofdstad Riyad.

Minister Wopke Hoekstra van FinanciënBeeld ANP

Dat melden ingewijden. Aanleiding om het bezoek af te zeggen, is de verdwijning van journalist Jamal Khashoggi na diens bezoek aan het Saudische consulaat in Istanbul (Turkije).

Khashoggi was op 2 oktober naar het Saudische consulaat in Istanbul gegaan om papieren voor zijn geplande bruiloft af te halen. Sindsdien is hij verdwenen. Inmiddels wijst alles erop dat de kritische journalist tijdens zijn ondervraging in het consulaat is vermoord

Hoekstra zei dinsdag in de Tweede Kamer al dat het "niet in rede" ligt dat hij volgende week afreist naar Saudi-Arabië,  als de Saudi's niet voldoen aan internationale verzoeken om opheldering over de verdwijning Khashoggi.

"Nederland wil net als de rest van de wereld precies weten wat er met hem is gebeurd en, uitgaande van het ergste, wie dit op zijn geweten heeft'', aldus de minister dinsdag. Er moet een "geloofwaardig onderzoek'' komen. De verdwijning van een journalist is volgens Hoekstra "extra schokkend voor de rechtsorde en voor het vrije woord''.

Ook Hoekstra's Franse collega Bruno Le Maire heeft zijn deelname aan de conferentie afgezegd. Tegen de Franse televisie zei de bewindsman dat de beschuldigingen aan het adres te ernstig zijn om het bezoek te laten doorgaan.

Hoekstra en Le Maire zouden in Riyad samen deelnemen aan een paneldiscussie. Eerder zeiden ook al andere prominente gasten af.

Minister Hoekstra niet naar Saudi-Arabië om dood journalist
Beeld ANP

'Steek in de rug'
Minister van Justitie Ferd Grapperhaus noemde, op een bijeenkomst over journalistieke bronbescherming woensdagavond in Den Haag, de moord op Kashoggi 'een gemene steek in de rug van alle voorvechters van mensenrechten'.

'Kashoggi was een kritische journalist, met een vlijmscherpe pen en met een belangrijke drijfveer: het binnenstebuiten keren van wat de machthebbers van zijn land van plan waren. Het lijkt er sterk op dat het laatste het motief vormde om hem te vermoorden', aldus Grapperhaus.

De laatste column van Jamal Khashoggi

De Amerikaanse krant The Washington Post heeft donderdag alsnog Khashoggi's laatste column gepubliceerd. "The Post heeft gewacht met de publicatie omdat we hoopten dat Jamal zou terugkeren'', schrijft redactrice Karen Attiah. "Nu moet ik accepteren: dat gaat niet meer gebeuren.''

Khashoggi breekt in het artikel een lans voor de vrijheid van meningsuiting in Arabische landen. Hij stelt dat tijdens de Arabische Lente in 2011 werd gehoopt op meer vrijheid in Arabische landen. Die hoop zou grotendeels tevergeefs zijn gebleken. In veel landen zijn omstandigheden nog repressiever dan voorheen.

Omdat de internationale gemeenschap niet ingrijpt, hebben Arabische regeringen volgens Khashoggi "de vrije hand gekregen om de media in toenemende mate het zwijgen op te leggen''. Daardoor blijven inwoners volgens hem verstoken van relevante informatie.

The Post schrijft de column te hebben ontvangen van de vertaler van Khashoggi. De tekst is volgens Attiah "een perfecte weergave van zijn toewijding aan en passie voor vrijheid in de Arabische wereld. En voor die vrijheid gaf hij kennelijk zijn leven.'' 

Lees ook
Het bizarre geval van Khashoggi, die spoorloos verdween