Indiase agenten weren demonstranten bij de Sabarimala-tempel
NOS Nieuws

Fel protest bij Indiase tempel nu 'onreine' vrouwen binnen mogen

Bij een hindoetempel in het zuiden van India weerhouden honderden demonstranten vrouwen ervan het heiligdom binnen te gaan. Voor het eerst in eeuwen mogen vrouwen van alle leeftijden de tempel in, maar orthodoxe hindoes verzetten zich fel hiertegen.

Eeuwenlang was de Sabarimala-tempel in de zuidelijke deelstaat Kerala verboden voor vrouwen tussen de 10 en 50 jaar. Vorige maand besliste het Indiase Hooggerechtshof dat alle vrouwen voortaan de tempel binnen mogen.

Sindsdien protesteren duizenden conservatieve hindoes, mannen én vrouwen, tegen dit besluit.

Gedwongen terugkeer

Vandaag opende het hindoeïstische heiligdom voor het eerst sinds het besluit van het Hooggerechtshof zijn deuren. Hordes actievoerders blokkeerden de weg naar de tempel, om zo de vrouwen toegang te weigeren. Auto's en bussen werden gecontroleerd op vrouwelijke passagiers, die vervolgens gedwongen werden rechtsomkeert te maken.

Honderden agenten zijn ingezet om de vrouwelijke gelovigen te beschermen tegen de actievoerders.

Onrein

De Indiase wet ziet goden als rechtspersonen. Ayyappa, de godheid waar de tempel aan gewijd is, is volgens de traditie strikt celibatair. Volgens de orthodoxe hindoes worden de rechten van Ayyappa geschonden nu vruchtbare en menstruerende vrouwen de tempel mogen betreden. Sommige hindoes zien menstruerende vrouwen als onrein.

De Sabarimala-tempel is een van de belangrijkste pelgrimsoorden voor hindoes en trekt jaarlijks miljoenen gelovigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl