NOS Nieuws

Zijn deze jonge Nederlanders de wereldleiders van de toekomst?

  • Hatixhe Raba

  • Hatixhe Raba

Ze worden gezien als de volgende generatie wereldleiders en vanaf vandaag komen ze samen op One Young World Summit in Den Haag. Bijna tweeduizend jonge talenten uit de hele wereld discussiëren over thema's als mensenrechten, milieu, armoede en onderwijs. Ook Bernard Dingemans en Zina Bankasli uit Nederland staan op het podium met hun verhaal.

De jeugdtop vindt al tien jaar plaats en is dit jaar voor het eerst in Nederland. De organisatie verzamelt knappe koppen uit de hele wereld en stimuleert hen om positieve verandering teweeg te brengen. De jongeren worden ondersteund en toegesproken door wereldleiders en beroemdheden. Dit jaar zijn dat onder andere mensenrechtenadvocaat Amal Clooney en zanger Akon.

Nieuw leven opbouwen

Zina Bankasli is een 22-jarige student aan de Rotterdam Business School en stagiaire bij Unilever. Zij probeert Syrische statushouders in Nederland aan een baan te helpen. "Ik ben in 2014 zelf uit Syrië gevlucht en weet hoe moeilijk het is om een nieuw leven op te bouwen."

Bankasli volgde een programma voor statushouders waarin ze meer leerde over mensenrechten, leiderschap en lobbyen. "Toen besloot ik dat ik andere Syrische vluchtelingen wil helpen en daarom probeer ik nu banen te creëren voor werkzoekende Syriërs."

Zina Bankasli bij de diploma-uitreiking van Kompass

"Ik wil werkgevers in de top en daarbuiten vragen om gebruik te maken van de vaardigheden van Syrische vluchtelingen. Hun talenten kunnen we hier heel goed gebruiken. Ik focus me op ambachtelijke vakken, bijvoorbeeld timmerlieden."

Bankasli heeft uit eerste hand meegemaakt hoe moeilijk het is om een baan te vinden of iets op te zetten in een nieuw land. "Ik ben zelf nog jong en heb de taal snel geleerd. Maar mijn vader wilde een eigen bedrijf opzetten en ik zal niet snel vergeten hoe moeilijk dat was, omdat hij gebonden was aan bureaucratische integratieregels."

Belangrijkste vraagstukken

Bernard Dingemans (34) is manager bij L'Oréal en ging voor het eerst naar de top in 2015 in Bangkok, samen met tientallen andere jonge werknemers van het schoonheidsbedrijf. "Daar raakte ik geïnspireerd om zelf iets te doen, om de wereld beter te maken."

Terug in Nederland kwam hij op het idee om een kappersopleiding voor vluchtelingen op te zetten. "De vluchtelingencrisis is een van de belangrijkste vraagstukken van nu en de toekomst."

Bernard Dingemans bij One Young World Summit

In 2017 ging de eerste klas van tien personen van start. "Het gaat om mensen met hele uiteenlopende achtergronden die erg gemotiveerd zijn. Het probleem is dat ze geen netwerk hebben of middelen om de opleiding te betalen." De eerste groep heeft de opleiding bijna afgerond. "Het plan is om dit door te trekken en ook weer nieuwe klassen op te zetten."

De ambassadeur van One Young World is nu gevraagd om zelf te spreken op de top in Den Haag. "Mijn boodschap aan die 1800 mensen is: je hoeft echt niet je baan op te zeggen om iets te doen. Ik heb juist mijn professionele netwerk gebruikt om dit op te zetten."

Nobelprijswinnaars en Hollywoodsterren

Bankasli en Dingemans worden op het podium vergezeld door oud-president van Ierland Mary Robinson, Nobelprijswinnaars Muhammad Yunus, Kailash Satyarthi en Tawakkol Karman en wereldsterren als Amber Heard, Naomi Campbell, Doutzen Kroes en Bob Geldof.

Dat vinden ze een grote eer, "maar het is vooral spannend dat daar straks mensen van grote internationale bedrijven in het publiek zitten" ,zegt Bankasli. "Ik hoop dat ze geïnspireerd raken door mijn verhaal en dat ze zich aansluiten bij mijn initiatief." Ook Dingemans hoopt bovenal dat het publiek na zijn speech enthousiast wordt om actie te ondernemen.

One Young World Summit in 2016 in Canada, met o.a. Emma Watson, Kofi Annan en Justin Trudeau

De openingsceremonie van One Young World Summit is vanavond en wordt bijgewoond door onder andere koningin Máxima. De top duurt tot zaterdag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl