Onrust in Kanaleneiland: "Mijn vrienden durven niet meer op visite te komen"

© Koen Laureij
UTRECHT - Verschillende branden in auto's en panden, intimidatie op straat, een familiedrama en twee steekpartijen. Het is de laatste tijd onrustig in Kanaleneiland. "Niemand kent de wijkagenten", zegt een bewoonster die anoniem wil blijven. "Als ik de politie bel dan komen ze niet of ze verwijzen door naar de gemeente."
Er wordt volop gebouwd in Kanaleneiland. Naast de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal komen mooie appartementen. Complexen verderop in de wijk worden opgeknapt. Het moet jonge, hoogopgeleide stellen naar de buurt trekken om het slechte imago te verbeteren.
Angelo Rosalia groeide op in de wijk en heeft er een taekwondoschool. "Het is al veel beter dan het was. Om de wijk echt te verbeteren is nieuwbouw goed, maar is het ook belangrijk de jongeren in de wijk serieus te nemen. Je hebt juist hen nodig om de leefbaarheid te verbeteren."
Je hebt de jongeren nodig om de wijk te verbeteren
Angelo Rosalia
Rolmodellen als Rosalia krijgen de handen op elkaar van de lokale VVD. Toch denkt raadslid Queeny Rajkovksi dat het niet genoeg is. "Extra toezicht en handhaving is belangrijk. Daarom gaan we tijdens de begrotingsbehandeling het college vragen extra geld vrij te maken voor deze wijk. We hebben het idee dat Kanaleneiland achterblijft. De aandacht gaat vooral uit naar andere buurten waar problemen zijn."
"Samen met de PvdA hebben we bijvoorbeeld ruim een jaar geleden al schriftelijke vragen gesteld over de overlast met straatraces in de wijk. We hebben nog steeds geen antwoord gehad. Dat verdienen de mensen die hier wonen niet. Zij horen er net zo goed bij."

INITIMIDATIE

Opvallend is dat inwoners van de wijk niet graag in de openbaarheid vertellen over wat ze meemaken in Kanaleneiland. Een bewoonster zegt ernstig geïntimideerd te zijn. "Als we hier van de zeven nachten er vijf goed slapen, dan is het veel. Er wordt 's nachts keihard door de straten gereden en getoeterd. Ik stond eens op het balkon met mijn telefoon in mijn hand. Een groep jongens zag dat en riepen dat ik een 'kankerhoer' was en dat ze me nog wel eens zouden pakken. Inmiddels is het al zover dat mijn vrienden niet meer op visite komen. Ze voelen zich onveilig."
Door de sfeer in de wijk en het verwijt dat de politie niet hard genoeg optreedt of meldingen laat liggen, doen steeds minder mensen aangifte, zeggen bronnen in de wijk. "Ik hoor die geluiden ook", zegt VVD'er Rajkovski. "Maar ik roep mensen toch op zaken die niet in de haak zijn te melden. Met de meldingen kan beter ingeschat worden waar extra toezicht nodig is. Als de mensen de politie niet meer bellen, is het einde echt zoek." 

LICHTPUNTJES

Toch kan de sfeer in Kanaleneiland ook positief zijn. Toen in juni van dit jaar een agent uit het trappenhuis van een brandend portiek moest springen, twijfelden buurtbewoners niet om hem te helpen. De agent raakte zwaargewond, maar wil op termijn de helpers persoonlijk bedanken.
Volgens Rosalia is dan de saamhorigheid in de wijk te zien. "Het zal altijd een wijk zijn waar extra aandacht voor nodig is. Maar ik zie wel dat er meer en meer mensen zijn die zich willen inzetten. Dat vind ik alleen maar positief."    
RTV Utrecht heeft de gemeente Utrecht en de politie om een reactie gevraagd. Wijkwethouder Linda Voortman had geen ruimte in haar agenda. Datzelfde geldt voor de politie.
Onrust in de Utrechtse wijk Kanaleneiland

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.