Direct naar artikelinhoud

'Herstel na genitale verminking niet in het basispakket vanwege onenigheid tussen artsen'

Op dit moment worden alleen de ingrepen vergoed die nodig zijn om functiebeperking (zoals slecht kunnen plassen) tegen te gaan.Beeld anp

Door onenigheid tussen gynaecologen en chirurgen zit herstel na genitale verminking niet in het basispakket, zegt het ministerie van VWS.

Nederlandse vrouwen en meisjes die genitaal verminkt zijn, moeten een hersteloperatie nog altijd zelf betalen. Toenmalig minister Edith Schippers van volksgezondheid beloofde vier jaar geleden dat de operatie in het basispakket zou komen. Maar dat is nog niet gebeurd. "Er wordt geen gehoor aan gegeven", zegt PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen. Zij wil dat Schippers' opvolger Bruno Bruins het alsnog voor 1 januari regelt.

Ook D66 zette maandag met schriftelijke vragen druk op de ketel. Waarschijnlijk kunnen beide partijen rekenen op bijval tijdens het begrotingsdebat over Volksgezondheid, welzijn en sport (VWS) op woensdag.

We geven miljoenen uit aan het tegengaan van vrouwenbesnijdenis en huwelijksdwang in het buitenland. Maar in Nederland kijken we weg, terwijl er van alles is beloofd
Shirin MusaDirecteur van vrouwenrechtenorganisatie Femmes for Freedom

Volgens het ministerie ligt de bal echter bij de artsen. Die moeten eerst een richtlijn maken voor de behandeling, voordat die kan worden opgenomen in het basispakket. Sinds 2014 konden de gynaecologen en plastisch chirurgen het niet eens worden, meldt het ministerie. "Het ministerie kan daarop geen druk uitoefenen", stelt een woordvoerder. Inmiddels ligt er wel een concept, waarover de partijen het voor het eind van dit jaar eens willen worden.

Op dit moment worden alleen de ingrepen vergoed die nodig zijn om functiebeperking (zoals slecht kunnen plassen) tegen te gaan. Plastische chirurgie wordt alleen vergoed bij verminkingen die het gevolg zijn van een ziekte, ongeval of medische ingreep.

Een demonstratie tegen vrouwenbesnijdenis in Somalië.Beeld epa

Shirin Musa, directeur van vrouwenrechtenorganisatie Femmes for Freedom, is woest dat de hersteloperatie nog niet vergoed wordt. "Iedereen wijst naar de ander. Dit was gewoon iets dat is toegezegd en dat ze moeten regelen", zegt ze. "Zo'n richtlijn hoeft geen proefschrift te zijn, het gaat maar om een paar A4'tjes. We geven miljoenen uit aan het tegengaan van vrouwenbesnijdenis en huwelijksdwang in het buitenland. Maar in Nederland kijken we weg, terwijl er van alles is beloofd."

"Dat dit nog niet is gebeurd, is kwetsend voor de vrouwen die het betreft", zegt Ploumen. "Ik ga ervan uit dat dit geregeld wordt. Hoe ze dat doen, dat zoeken ze maar lekker uit."

Niet gerust

NVPC, de koepel van plastisch chirurgen, wil niet reageren en verwijst naar gynaecologenvereniging NVOG. Die stelt dat het de bedoeling is de richtlijn voor het eind van het jaar te publiceren. De organisatie ontkent dat er moeilijkheden zijn bij de totstandkoming. "Het ontwikkelen van deze multidisciplinaire leidraad wijkt niet af van de ontwikkeling van andere multidisciplinaire documenten", mailt een woordvoerder.

D66 is er niet gerust op dat het goedkomt, en wil dat Bruins ingrijpt als de artsen er onderling niet uitkomen. Volgens Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma staat in het concept van de artsen bovendien geen aanbeveling om de operatie op te nemen in het basispakket. Hij wil van Bruins de verzekering dat hij de belofte van Schippers om dat wel te doen, waarmaakt.

Lees ook:

Schippers wil herstelingreep na genitale verminking vergoeden

Vrouwen die tegen hun wil zijn besneden, kunnen de hersteloperatie straks vergoed krijgen. Dat schreef minister Edith Schippers (Volksgezondheid) in april 2014 aan de Tweede Kamer.

Wat valt er eigenlijk te herstellen bij genitale verminking?

Een hersteloperatie voor vrouwen die zijn besneden wordt opgenomen in de Zorgverzekeringswet. Maar wat valt er eigenlijk te herstellen bij genitale verminking? En waarom willen vrouwen zo'n operatie?