RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

'Teruggestuurde Afghaanse kinderen aan hun lot overgelaten'

Afghaanse kinderen spelen met knikkers (archieffoto) Beeld © AFP

Afghaanse kinderen die vanuit EU-landen worden teruggestuurd, worden volgens kinderrechtenorganisatie Save the Children aan hun lot overgelaten.

Dat zegt de organisatie in een rapport dat vandaag uitkomt. Save the Children roept Europese landen op 'om hun verantwoordelijkheid te nemen' en onmiddellijk te stoppen met het terugsturen van kinderen naar 'één van de gevaarlijkste landen ter wereld'. Vandaag is in Brussel een EU-migratiebijeenkomst.

EU-landen zouden de kinderen niet voldoende beschermen. "Hierdoor staan deze kinderen, van wie sommigen niet eens in Afghanistan zijn geboren en de taal niet spreken, er moederziel alleen voor", zegt Save the Children.

Gevaarlijke omgeving

De teruggestuurde kinderen zouden in een gevaarlijke omgeving terechtkomen. Ze krijgen in Afghanistan te maken met gewelddadige aanvallen en gewapende groepen die ze proberen te rekruteren.

In de eerste helft van dit jaar vielen in Afghanistan bijna 1700 burgerdoden, onder wie 363 kinderen. Het rapport van Save the Children gaat over het terugkeerbeleid van acht EU-landen, waaronder Nederland.

'Toen ik mijn ogen opendeed had ik geen benen meer'

02:51
Afghanistan is een van de landen met de meeste landmijnen ter wereld. Elke dag vallen er dan ook zo'n zes doden door landmijnen. Daarom wil Nederlandse overheid de komende jaren doorgaan met het sponsoren van ontmijningsprojecten.